03
aug
2023

UWV publiceert lijst met kansrijke beroepen

De krapte op de arbeidsmarkt is nog niet voorbij, zelfs in juli 2023. De vraag naar personeel blijft de beschikbaarheid overtreffen. Bedrijven en organisaties ervaren nog steeds een tekort aan werknemers en zijn dringend op zoek naar nieuw personeel. Hoewel de situatie per sector kan verschillen, is het essentieel om werkzoekenden te informeren over waar momenteel de beste kansen liggen.

UWV publiceert actuele lijst

UWV heeft een actuele lijst van kansrijke beroepen vrijgegeven. Deze lijst laat zien welke beroepen op dit moment ruim voldoende tot goede baankansen bieden. Bij het samenstellen van deze lijst heeft UWV gekeken naar cijfers van de afgelopen maanden, voornamelijk naar de verhouding tussen het aantal beschikbare vacatures en werkzoekenden. Bovendien zijn de opgenomen beroepen voorgelegd aan sectordeskundigen om hun relevantie te waarborgen.

Regionale verschillen

Hoewel het een landelijk overzicht betreft, kunnen er regionale verschillen zijn in de arbeidsmarkt. Het is daarom verstandig om in de eigen regio te controleren of er voldoende vacatures beschikbaar zijn voordat werkzoekenden hun keuzes maken.

Uitzonderingen in de lijst

Beroepen waarin veel zelfstandigen werken zijn niet opgenomen in deze publicatie. Het is namelijk moeilijk om de vraag en het aanbod in dergelijke beroepen goed in kaart te brengen. Ook beroepen die slechts een beperkt aantal werkuren mogelijk maken of voornamelijk als bijbaan dienen, zijn niet opgenomen in het overzicht.

Vereiste kennis en scholing

Veel van de beroepen die in het overzicht staan, vragen om specifieke kennis. Soms is een korte of langere opleiding noodzakelijk, terwijl in andere gevallen een certificaat al voldoende kan zijn om de overstap te maken. Werkzoekenden kunnen voor advies over loopbaanmogelijkheden en (om)scholing contact opnemen met een regionaal Leerwerkloket.

Dynamische arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is voortdurend in beweging, en dit heeft invloed op de kansen op werk in verschillende beroepen. Daarom publiceert UWV jaarlijks een nieuwe lijst met kansrijke beroepen om werkzoekenden te helpen veelbelovende carrièremogelijkheden te ontdekken.

NVvA
NVvA
Arbeidsdeskundigen
Terug naar overzicht
Meer NVvA nieuws
Belang van erkenning en bescherming bij uitkeringskwesties

Uitkeringsinstanties moeten niet alleen letten op het ontstaan van herzieni ...

NVvA
NVvA
Kabinet zet in op vereenvoudiging verlofstelsel

Het ministerie van SZW deelt vandaag zijn visie op de vereenvoudiging van h ...

NVvA
NVvA
Bescherm letselschadeslachtoffers tegen malafide praktijken

Letselschadeslachtoffers moeten beschermd worden tegen malafide praktijken ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
Meer Vereniging NVvA nieuws