Op 16 februari ondertekenden de Raad van Bestuur van UWV, de Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen (NVvA) en de Stichting Registratie Arbeidsdeskundigen (SRA) het herijkt Professioneel statuut voor arbeidsdeskundigen werkzaam bij UWV. In dit herijkt statuut is een certificerings- en registratie-eis opgenomen voor arbeidsdeskundigen. Het certificeren en registreren van arbeidsdeskundigen is een langgekoesterde wens van de beroepsgroep en past in de visie van UWV.
Herkenbare, hoogwaardige professionals
Ronald Broeders, directeur Professionalisering en Innovatie bij SMZ: “UWV vindt het belangrijk dat de dienstverlening wordt uitgevoerd door herkenbare, hoogwaardige professionals. Dat geeft onze klanten de garantie dat ze een professionele arbeidsdeskundige beoordeling en behandeling krijgen. Met de ondertekening van dit professioneel statuut zetten wij, samen met NVvA en de SRA, een grote stap in deze richting. Wij werken met veel vertrouwen toe naar een situatie waarin UWV werkt met geregistreerde en gecertificeerde arbeidsdeskundigen.”
Certificering en registratie als kwaliteitsmerk
Voorzitter Monique Klompé: “UWV is één van de grootste werkgevers van arbeidsdeskundigen. Dat UWV nu het professioneel statuut heeft ondertekend is een belangrijke stap in de verdere professionalisering van het vak. Als beroepsgroep kunnen wij hier op verder bouwen. Het vak van arbeidsdeskundige is een bijzonder interessant en complex vak. De beslissingen die je als arbeidsdeskundige neemt grijpen vaak in op het leven van mensen. Je kunt als professional elke dag het verschil maken maar dat vraagt wel dat je goed beslagen ten ijs komt. Dus met (bewezen) kennis en kunde. Door certificering en registratie onderhouden arbeidsdeskundigen hun vakmanschap en vakbekwaamheid en vindt toetsing plaats op het eigen gedrag. Certificering en registratie is daarmee een kwaliteitsmerk naar anderen toe.”
Verifieerbaar, inzichtelijk en toetsbaar
Voorzitter Harry Hulshof van de SRA is verheugd dat UWV, met de ondertekening van het Professioneel Statuut, ook de gedragscode van de beroepsgroep omarmd. Hulshof: “In deze gedragscode is, onder andere, bepaald dat arbeidsdeskundigen een toenaderingsverantwoordelijkheid hebben naar de klant. Dit betekent dat zij de klant respectvol bejegenen en dat de rapportages die UWV opstelt verifieerbaar, inzichtelijk en toetsbaar zijn. De ondertekening van het herijkt statuut maakt arbeidsdeskundigen van UWV tuchtrechtelijk aanspreekbaar op hun gedrag op soortelijke wijze als bij artsen is geregeld.”
Bij UWV werken c.a. 1.400 arbeidsdeskundigen. Zij werken voor de divisie WERKbedrijf. het directoraat Bezwaar & Beroep en de divisie Sociaal Medische Zaken (SMZ).