09
dec
2021

Uitslag onderzoek naar begeleiding arbeidsbeperkten

Re-integratieprofessionals en jobcoaches die mensen met een arbeidsbeperking begeleiden, maken elke dag een veelvoud aan beslissingen die grote impact hebben op klant, arbeidsparticipatie en financiën. Het onderzoek ‘Afwegingen bij re-integratie en jobcoaching’, laat zien hoe professionals deze afwegingen maken en welke factoren daarbij een rol spelen. 

Het onderzoek door Panteia, ZINZIZ en Muzus laat zien dat bij deze beslissingen veel factoren een rol spelen. De kenmerken van de klant en van de professional zelf spelen de belangrijkste rol. Maar wet- en regelgeving, lokaal beleid, organisatiekenmerken (zoals professionele regelruimte) en arbeidsmarkt zijn ook van belang. Professionals vertrouwen bij hun afwegingen op hun intuïtie en maken hun afwegingen vaak in een fractie van een seconde. Om inzichtelijk te maken wat er komt kijken bij het maken van deze afwegingen, is in het onderzoek dit afwegingsproces in stappen opgeknipt.

Dit ‘vertragen van het proces’ blijkt professionals te helpen bij het reflecteren op hun afwegingen en voedt hun vakmanschap. Een belangrijk advies uit het onderzoek is dan ook om professionals daarbij te blijven ondersteunen. Het onderzoek is gefinancierd door UWV en vormt een basis bij een eventuele ontwikkeling van een gezamenlijk afwegingskader. In de eerste AD Visie van 2021 wordt ook aandacht besteed aan dit onderzoek. Nu alvast het rapport lezen? Download het hier.

NVvA
Arbeidsdeskundigen
Terug naar overzicht
Meer NVvA nieuws
Nieuw in de AD Academie

In de AD Academie vind je lezingen, cursussen, e-learnings en doorverwijzin ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
AD Essential: Toekomst van de arbeidsdeskundige

Met wie kan je beter een gesprek aangaan over de toekomst van de arbeidsdes ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
Preventie vraagt om samenwerking

Prof. dr. Frederieke Schaafsma is eind vorig jaar benoemd tot bijzonder hoo ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
Meer Vereniging NVvA nieuws