In haar kamerbrief van 21 april geeft de staatssecretaris aan zich te kunnen vinden in het manifest ‘Investeren in werk voor kwetsbare groepen’, waarin 267 wethouders de poltiek oproepen de landsdekkende SW-infrastructuur te laten bestaan.
Klijnsma begrijpt de zorg die wordt geuit in het manifest of de ingezette verbeteringen in de pas blijven lopen met de efficiencykorting waarmee in het financieel kader van de Participatiewet rekening is gehouden. Met VNG en Cedris heeft de staatssecretaris afgesproken het verloop van en de aannames bij de budgetten goed te blijven monitoren en goed een vinger aan de pols te houden. Begin mei zal er bijvoorbeeld zicht zijn op de Wsw-uitstroom in 2016.
De Kamerbrief besluit: “Zoals ook de SER in zijn verkenning ‘Sociale infrastructuur kwetsbare groepen binnen de Participatiewet’ heeft aangegeven is een duurzame en sluitende sociale infrastructuur in elke arbeidsregio essentieel. Daarbij moet, in samenwerking met gemeenten, sociale partners en UWV, de expertise van de SW-bedrijven, die onontbeerlijk zijn, optimaal worden ingezet. Op die manier kunnen de kansen die de huidige conjuncturele omstandigheden bieden om ook de kwetsbare groepen aan het werk te helpen, worden benut. Dat vraagt forse inspanningen van alle betrokken partijen. Zoals ik hierboven heb aangegeven blijven we de financiële condities waaronder dit gebeurt goed monitoren, zodat we zo nodig aanpassingen kunnen bewerkstelligen.”