De arbeidsgerelateerde zorg moet kwalitatief beter worden: effectiever, met meer kennis van zaken, met aandacht voor preventie en re-integratie, én toegankelijk voor alle werkenden. Dat staat in een ontwerpadvies van de Sociaal Economische Raad (SER).
Volgens de SER is de factor arbeid in de reguliere gezondheidszorg nog vaak een blinde vlek en schiet kennis over arbeidsgeneeskunde tekort. In de toekomst moet dat veranderen. Bovendien moet arbeidsgerelateerde zorg dan beschikbaar zijn voor alle werkenden (inclusief ZZP’ers) en werkzoekenden, in het belang van hun gezondheid en duurzame inzetbaarheid. Het ontwerpadvies schetst een toekomstvisie voor de arbeidsgerelateerde zorg en wijst daarbij in het bijzonder op veranderingen op de arbeidsmarkt en het toegenomen belang van duurzame inzetbaarheid van werkenden. De SER gaat ervan uit dat verschillende vormen van arbeidsgerelateerde zorg naast elkaar kunnen bestaan: binnen het bedrijf (interne arbodiensten); binnen branche, sector of regio; door de huisarts of de eerstelijnsgezondheidszorg.
Voor een kwalitatief betere arbeidsgerelateerde zorg is een (robuuste) ondersteuning nodig door een goed toegankelijke kennisinfrastructuur. Deze kan inzichten en kennis over arbeidsgerelateerde gezondheidsproblemen, diagnose en behandeling samenbrengen en verspreiden. Dit verbetert bovendien de signalering, diagnostiek en preventie van beroepsziekten. Grotere effectiviteit en efficiency van zorg kunnen minder verzuim, minder uitval en minder zorgkosten met zich brengen en daarmee ook minder kosten voor werkgevers, werknemers en de samenleving.