Vorig jaar besloot het kabinet niet langer schoonmakers in te lenen. Dit gebeurde vaak tegen bodemtarieven en de schoonmakers hadden te maken met slechte arbeidsvoorwaarden.
De mensen die dag in dag uit de rijksgebouwen schoonhouden, zijn nu ook ambtenaar en legden daarom onlangs de eed en belofte af tijdens een feestelijke bijeenkomst op het Ministerie van Sociale Zaken. Het gaat om 84 rijksschoonmakers, maar de komende jaren zullen er in totaal zo’n 2000 schoonmakers in dienst komen van het Rijk. Minister Asscher is er blij mee: "Het kabinet wil dat mensen die hard werken, daarvoor ook fatsoenlijk worden betaald en onder goede omstandigheden werken. Dat hoort bij goed werkgeverschap. Als we dit van werkgevers in Nederland vragen, moeten we als overheid natuurlijk zelf het goede voorbeeld geven. Door zelf een goed werkgever te zijn. Door mensen die structureel en belangrijk werk doen, gewoon in dienst te nemen. Het is voor schoonmakers ook belangrijk om er echt bij te horen, zeker als je al zo lang op dezelfde rijkslocatie werkt."
De schoonmaakmedewerkers zijn sinds 1 januari in dienst bij de Rijksschoonmaakorganisatie (RSO), dat valt onder verantwoordelijkheid van het SZW. De RSO neemt de schoonmaak stap voor stap over zodra de contracten met schoonmaakbedrijven aflopen.