03
dec
2014

Politie op de vingers getikt

De politie heeft de aanpak en registratie van langdurig verzuim niet goed op orde. Dit blijkt uit onderzoek dat TNO deed in opdracht van de Nationale Politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Ook de Inspectie SZW heeft commentaar op de politie. De dienst constateerde in totaal 383 overtredingen van de Arbeidstijdenwet. Volgens de inspectie werken politiemedewerkers over het algemeen nog altijd te lang en nemen ze te weinig rust tussen de diensten.

TNO onderzocht het langdurige arbeidsverzuim in vijf politie-eenheden en bij de Dienst ICT. De onderzoekers constateren dat de toegankelijkheid en volledigheid van de aangeleverde langdurig verzuimdossiers ernstig onvoldoende zijn. Zo duurt 13% van het langdurige verzuim bij de politie langer dan 2 jaar, met uitschieters tot 14 jaar. Verplichtingen en termijnen uit de wet worden over de gehele linie onvoldoende nagekomen. Naast het persoonlijke leed van betrokkenen leidt dit ook tot een grote economische last voor de politieorganisatie, aldus TNO.
Uit inspecties van de Inspectie SZW blijkt dat de Nationale Politie ook verdere verbeteringen moet doorvoeren om de arbeidstijdenwet goed na te leven. Ook in de aanpak van agressie en geweld zijn meer verbeteringen nodig. Het inspectie-onderzoek vond plaats in de periode november 2013 tot februari 2014. In acht van de tien regionale eenheden en in de landelijke eenheid zijn in totaal 57 locaties bezocht. Bij 49 locaties (86%) zijn overtredingen geconstateerd.

NVvA
Terug naar overzicht
Meer NVvA nieuws
Belangrijk onderzoek naar samenwerking tussen beroepsgroepen.

Nicole Snippen van het UMCG is bezig met een belangrijk onderzoek naar de s ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
NVvA
Werkdruk en andere zorgen van werkgevers over 2023

Ruim de helft van werkgevers ervaart een hogere werkdruk door de krapte op ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Effectievere re-integratie door onderzoek naar gewogen maatwerk

Als bijzonder hoogleraar Arbeidsdeskundigheid en Inclusieve Innovatie van A ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
NVvA
AKC
Meer Vereniging NVvA nieuws