In Nederland waren in 2014 een kleine 3,8 % zieke werknemers. Een historisch laag cijfer. In ons land waren er dat nog bijna dubbel zoveel. De reden: In Nederland moet je als werkgever twee jaar lang financieel zelf opdraaien voor je zieke werknemers.
Sinds 2002 draaien Nederlandse werkgevers zelf op voor hun zieke werknemers. Twee jaar langmoeten zij minstens 70 procent, in sommige sectoren zelfs 100 procent, van hun loon uitbetalen. Bij ons zit dat helemaal anders. Een zieke werknemer valt na een maand al op de kosten van de ziekteverzekering.
"Een Nederlandse werkgever heeft er dus alle baat bij om zijn werknemers gezond te houden", zegt Nederlands arbeidsdeskundige Bert Van Swam in De Bende van Annemie. Werkgevers zijn ook verantwoordelijk voor de re-integratie van hun zieke werknemers. Al na zes weken moet er een re-integratieplan voorhanden zijn.
De verantwoordelijkheid ligt dus voor een groot stuk bij de werkgever. "Maar ook bij de werknemers. Als die niet meewerkt aan de re-integratie, dan komt zijn uitkering in gevaar."
Volgens Van Swam brengt die verplichting een mentaliteitsverandering met zich mee. "Werkgever en werknemer denken samen na over hoe ze verzuim kunnen voorkomen, over een betere en duurzamere werkplek als dat toch gebeurt, enzovoort. 'Zorgen voor' is nu veel meer een begrip dan vroeger."
Ook in Belgiƫ zou dat kunnen werken, denkt Van Swam. "Als je na een maand als werkgever niet meer zelf opdraait voor je zieke werknemers, dan is het niet zo belangrijk dat die terugkomt, dan denk je: we zien wel."