Long covid gevolgen hebben impact op maatschappij | Arbeidsdeskundigen
20
jun
2023

Long covid gevolgen hebben impact op maatschappij

Naast het belang van medische zorg voor long covid is het ook essentieel om aandacht te besteden aan de maatschappelijke gevolgen van langdurige symptomen na een coronabesmetting, schrijft NOS. Dit advies komt van het Maatschappelijk Impact Team (MIT), dat het kabinet adviseert.

Het aantal mensen dat last heeft (gehad) van long covid wordt geschat op 1,3 miljoen. Deze mensen ervaren nog steeds klachten, zoals vermoeidheid, kortademigheid, spierpijn en verlies van geur en smaak, zelfs drie maanden na de besmetting.

Hoewel de meerderheid van de mensen milde symptomen heeft en hiervan herstelt, zijn er naar schatting 90.000 mensen voor wie long covid hun leven volledig ontwricht. Zij kunnen niet volledig deelnemen aan de maatschappij, zijn werkloos of kunnen niet naar school gaan, en vermijden sociale contacten.

Herkenning en erkenning

Het Maatschappelijk Impact Team, dat in opdracht van het kabinet sociale en psychologische aspecten van pandemieën onderzoekt, benadrukt dat er nog veel onduidelijkheid bestaat over de maatschappelijke gevolgen van long covid. "Het is belangrijk dat instellingen en professionals de symptomen van long covid herkennen en erkennen, zodat ze de juiste begeleiding kunnen bieden tijdens ziekteverzuim, een passende beoordeling van arbeidsongeschiktheid kunnen doen, maatwerk kunnen leveren in het onderwijs, ondersteuning kunnen bieden in de thuissituatie en de juiste behandeling in de zorg kunnen bieden", aldus het MIT.

Het MIT prijst minister Kuipers van Volksgezondheid voor het beschikbaar stellen van miljoenen voor medisch onderzoek naar long covid, maar benadrukt dat er ook onderzoek moet worden gedaan naar de sociale gevolgen ervan. Hierbij moet duidelijk worden wat de impact van deze aandoening is op de kwaliteit van leven en de participatie van mensen, welke obstakels zij tegenkomen en op welke gebieden.

Obstakels en gevolgen

Volgens Jolande Sap, voorzitter van het MIT, is het al duidelijk dat patiënten met long covid tegen verschillende problemen aanlopen. "Ze ervaren obstakels bij toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en sociale zekerheid. Dit vergroot onnodig de persoonlijke en maatschappelijke gevolgen."

Lees het volledige artikel op NOS en bekijk hier de video van De 16-jarige Mette de Groot. Zij heeft al twee jaar long covid en brengt noodgedwongen hele dagen thuis op de bank door. 

NVvA
NVvA
Arbeidsdeskundigen
Terug naar overzicht
Meer NVvA nieuws
Voorstel verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers gepresenteerd

Er ligt nu een eerste ontwerp voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsver ...

NVvA
NVvA
Vrijdag vrij en toch evenveel presteren: is dat mogelijk?

Medewerkers van softwareontwikkelaar AFAS mogen vanaf nu hun vrijdagen vrij ...

NVvA
NVvA
De toekomst van arbeid in een digitale samenleving

Diverse technologische en maatschappelijke ontwikkelingen hebben invloed op ...

AKC
NVvA
Meer Vereniging NVvA nieuws