Nederlanders leven steeds langer, maar dat doen ze niet in een volledig goede gezondheid. Het aantal jaren met beperkingen neemt toe. Dat zijn vooral lichte beperkingen in horen, zien en mobiliteit. Het aantal jaren met ernstiger beperkingen neemt niet toe. Dit alles blijkt uit de jaarlijkse CBS-rapportage ‘Gezonde Levensverwachting’.
De levensverwachting steeg voor mannen van 75,8 jaar in 2001 naar 79,4 jaar in 2013, een winst van 3,6 jaren. Zij brengen ruim 53 jaren door zonder lichamelijke beperkingen. Het aantal jaren dat zij doorbrengen met lichte lichamelijke beperkingen ligt op bijna achttien. Het zijn de jaren waarin zij bijvoorbeeld moeite krijgen met het lezen van de krant, het volgen van een gesprek en met het tillen van een zware boodschappentas. Het aantal jaren met zwaardere beperkingen ligt op acht. Sinds 2001 is het aantal jaren met matige en zware beperking ongeveer gelijk gebleven. Het aantal jaren dat mannen leven met lichte lichamelijke beperkingen nam met bijna 4 jaren toe. Bij vrouwen ziet het CBS een vergelijkbaar patroon. Ook zij boeken winst in levensverwachting, al is die met 2,3 jaren wat geringer dan bij mannen. De levensverwachting van vrouwen is in 2013 83 jaar, flink hoger dan van mannen. Vrouwen leven echter minder jaren zonder beperkingen (50 jaar). Zij brengen daarentegen nog twintig jaar door met lichte en dertien jaar met zwaardere beperkingen. Ook voor vrouwen is het aantal jaren met matige en zware beperkingen sinds 2001 niet toegenomen, het aantal jaren met lichte lichamelijke beperkingen wel.
Onlangs maakte het CBS bekend dat in 2019 ruim de helft van de volwassen bevolking 50 jaar of ouder is. Omdat de meeste lichamelijke beperkingen optreden op hogere leeftijd zal dus een groot deel van de volwassen bevolking vanaf dat moment wel het ene of andere ongemak hebben.