Arbeidsdeskundigen bijeen in Agora-theater voor inspirerende verhalen Op dinsdag 4 april kwamen arbeidsdeskundigen samen in het Agora-theater in Lelystad voor het NVvA-voorjaarscongres. De theaterzaal was tot de laatste stoel bezet om te luisteren naar vier inspirerende sprekers. De dag werd afgesloten met een gezellige borrel waar de congresgangers konden netwerken en napraten met de sprekers.
NVvA-bestuurslid Mieke Rabou leidde als dagvoorzitter de drukbezochte middag in Lelystad, die van start ging met een kort welkomstwoord van NVvA-voorzitter Bert van Swam. Daarna was het tijd voor de eerste spreker, dr. Jeanette van Dongen. Zij is klinisch psycholoog-psychotherapeut in het LUMC en auteur van het afgelopen jaar verschenen boek ‘Aardige dokters.’ Kwaliteit van leven bij kanker en de behandeling ervan staat centraal in haar werk. Ook haar presentatie ging daar in voor een belangrijk deel over. Naast re-integratie na kanker is ook burn-out een belangrijk thema in de arbeidsdeskundige praktijk. Maar wat is burn-out eigenlijk? Deze vraag houdt psychiater prof. dr. Christiaan Vinkers (Amsterdam UMC) al jaren bezig. Hij memoreerde dat een op de zes Nederlanders er last van heeft, dat er duizenden burn-outcoaches zijn en het fenomeen regelmatig aan talkshowtafels besproken wordt. ‘Maar gek genoeg weten we niet wat burn-out nu precies is’, aldus Vinkers. Het staat niet in de DSM-V en de wetenschappelijke basis is wankel: het is slecht meetbaar, niet betrouwbaar vast te stellen en bovendien zijn er weinig bewezen werkzame behandelingen. Vinkers vindt dat een fundamenteel andere visie nodig is. ‘We moeten ons minder richten op burn-out als eindstadium en meer op de stressvolle weg ernaartoe: hoe raakt iemand overbelast, bij wie gebeurt dit en wanneer? Op die manier kunnen we meer grip krijgen op burn-out.
Mentale traplift
Lisa Loeb kennen we misschien als ‘De slimste mens’ uit het seizoen 2021, maar ze is vooral cabaretier, schrijver, columnist zangeres en…bang. Ze schreef een boek met dezelfde titel en kwam op het voorjaarscongres vertellen over haar angststoornis en depressie en de invloed daarvan op haar werken en leven. Ze ging ook in op werk en inzetbaarheid van mensen met mentale problemen. ‘Met een fysieke beperking krijg je vaak een aanpassing op je werk’, stelde ze. ‘Maar laten we nu ook eens op zoek gaan naar een mentale traplift voor mensen met een psychische aandoening. Jullie weten het beste wat mentale trapliften zijn. Misschien is dat het aanbieden van flexibiliteit in werk of uren. Een rustige of drukke werkruimte creëren. Thuiswerken mogelijk maken of een buddysysteem opzetten. Maar belangrijk is ook dat we in de maatschappij opener over mentale kwetsbaarheid gaan praten. Veel mensen durven er niet over te praten omdat ze bang zij om afgewezen te worden of als zwak worden gezien.
Ervaringsdeskundige
De dag werd afgesloten met Jiska Ogier die vanaf haar geboorte een beperking heeft en rolstoelafhankelijk is. Ze studeerde rechten en brengt nu haar kennis over wet- en regelgeving en haar ervaring met het hebben van een fysieke handicap in de praktijk als zelfstandig ervaringsdeskundige. Ze gaf een toelichting op het VN Verdrag Handicap dat nu ook door Nederland is geratificeerd. Verder liet ze aan de hand van sprekende voorbeelden zien dat toegankelijkheid nog lang niet vanzelfsprekend is in ons land. En dat soms heel duidelijk te merken is dat voorzieningen en aanpassingen zijn ontworpen zonder daar ervaringsdeskundigen bij te betrekken.
De opnames van het NVvA voorjaarscongres zijn binnenkort terug te zien op de AD Academie. Het volledige verslag van de dag verschijnt in de nieuwe AD Visie, die op 28 april op de mat valt.