25
feb
2014

Inspectie controleert arbeidsveiligheid

Vanaf deze maand bezoekt de Inspectie SZW een groot aantal bedrijven voor een inspectie. Inspecteurs kijken vooral naar de blootstelling aan gevaarlijke stoffen en naar de arbeidsveiligheid van intern transport en werken met en rondom machines. Vooral de sectoren aardolie, chemie, farmacie, kunststof en rubber komen aan bod.

In Nederlandse bedrijven hebben nog te veel werknemers te maken met soms ernstige arbeidsrisico's, vindt de Inspectie. De wet is duidelijk op dit punt: het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om te zorgen voor veilig en gezond werk. Werkgevers moeten weten welke risico's hun werknemers lopen en die risico's met maatregelen wegnemen of zoveel mogelijk beperken.

Tot de grootste arbeidsrisico’s behoren blootstelling aan gevaarlijke stoffen en de kans om een ongeval te krijgen bij het werken aan machines of door onveilige arbeidsplaatsen (bijvoorbeeld aanrijdgevaar, onveilig werken op hoogte). Deze risico's zijn hoog bij bedrijven in de sectoren aardolie, chemie, farmacie, kunststof en rubber. Daarom inspecteert de Inspectie SZW vanaf februari bedrijven uit deze sectoren. Er worden bedrijven bezocht die al geruime tijd geen inspectie hebben gehad maar ook bedrijven die recent al eens zijn geïnspecteerd.

NVvA
Terug naar overzicht
Meer NVvA nieuws
Nieuw in de AD Academie

De reeks Covid-19 in de AD Academie is uitgebreid met drie nieuwe essential ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
In memoriam

Op 28 september is Henk Oranje overleden. In gedachten zijn we bij zijn ...

NVvA
NVvA & AKC Najaarscongres: de laatste plaatsen!

Op 13 oktober 2022 vindt het NVvA & AKC Najaarscongres plaats. Heb je j ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
AKC
Meer Vereniging NVvA nieuws