Het nieuwe werken is gewoon geworden | Arbeidsdeskundigen
13
jun
2014

Het nieuwe werken is gewoon geworden

Het Nieuwe Werken (HNW) is in korte tijd ingeburgerd geraakt, zo blijkt uit de nationale enquête van ‘het Platform Over Het Nieuwe Werken’, waaraan zo’n 5000 werknemers deelnamen. Vorig jaar zag 42 procent van de geënquêteerden HNW als de toekomst van werk, nu onderschrijft nog maar 17 procent die stelling. De onderzoekers concluderen daaruit dat HNW anno 2014 onderdeel is geworden van het normale werken en dat mensen vaker los van tijd en plaats en vorm werken, waar en wanneer dat nodig is.

De nadelen van HNW komen ook tot uitdrukking in de resultaten van de enquête. Vooral de informatie-uitwisseling en de bereikbaarheid van collega’s worden genoemd. Toch blijft een meerderheid (62 procent) werken volgens een van de pijlers van HNW: zelf bepalen waar en wanneer je werkt. Misschien komt dit omdat het ‘elders’ werken beperkt blijft tot gemiddeld een dag per week (39 procent) en het kantoor dus wel de basis blijft. Het percentage dat vaker dan een dag per week thuis werkt, komt al jaren niet boven 10 procent.

Ook klinkt luider dan voorheen dat HNW niet (meer) mag. ‘Is niet mogelijk’. ‘Niet toegestaan’ en ‘Leidinggevende staat er niet open’, zijn enkele van de reacties.
De enquête werd dit jaar voor de vierde achtereenvolgende keer gehouden. Er deden bijna vijfduizend deelnemers mee die werken bij de overheid, onderwijs, cultuur, welzijn en het bedrijfsleven.

NVvA
Terug naar overzicht
Meer NVvA nieuws
Nieuw onderzoek naar meerwaarde AI voor arbeidsdeskundigen van start

Generatieve AI krijgt niet alleen in het dagelijks leven van mensen veel in ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
NVvA
Recht op vergissen: verandering of bevestiging van de praktijk?

Onlangs maakte het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekend d ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
UWV erkent fouten bij Wajong-beoordelingen

Het UWV heeft fouten erkend bij de beoordeling van Wajong-uitkeringsaanvrag ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Meer Vereniging NVvA nieuws