Druk op werk: hoe verlichten we de hoge werkdruk? | Arbeidsdeskundigen
07
jan
2025

Druk op werk: hoe verlichten we de hoge werkdruk?

Steeds meer mensen ervaren een hoge werkdruk, en dat zet zowel werkenden als de kwaliteit van werk onder druk, zo is te lezen op de website van de Goldschmeding Foundation. Tijdens de werkconferentie Druk op Werk kwamen ruim 50 experts en beleidsmakers samen om deze uitdaging aan te pakken. De conferentie was gebaseerd op de inzichten uit de Waarde van Werk Monitor 2019-2023, een onderzoek naar hoe Nederlanders hun werk ervaren.

De belangrijkste inzichten werden gepresenteerd door onderzoekers Paul de Beer en Wieteke Conen van de Universiteit van Amsterdam. Daarna gingen de deelnemers aan de slag om praktische oplossingen te formuleren.

Vier opvallende ontwikkelingen

Uit de Waarde van Werk Monitor kwamen vier belangrijke trends naar voren:

  1. Werk concurreert met vrije tijd
    Mensen werken meer uren, maar combineren dit vaker met andere activiteiten zoals mantelzorg en vrijwilligerswerk. De balans tussen werk en privé wordt steeds belangrijker.
  2. Mannen en vrouwen kijken anders naar werk
    Mannen zien werk vaker als een plicht, terwijl vrouwen meer waarde hechten aan maatschappelijk nut en flexibele werktijden. De verschillen in arbeidsdeelname zijn kleiner geworden, maar de kijk op werk verschilt nog steeds.
  3. Kwaliteit van werk verschilt sterk
    Mensen met vaste contracten zijn positiever over hun werk dan mensen met flexibele contracten. De kwaliteit van werk is verbeterd voor vaste werknemers, maar verslechterd voor flexwerkers.
  4. Technologie roept gemengde reacties op
    Technologie kan het werk verbeteren, maar ook de druk verhogen, bijvoorbeeld als werkenden hun autonomie verliezen door monitoring. Thuiswerken draagt bij aan welzijn, tenzij technologie dit beperkt.

Van inzicht naar actie

Tijdens de conferentie werden vier thema’s besproken met bijbehorende actiepunten:

  1. Goed werk voor iedereen
    Zorg dat nieuwe banen voldoen aan duidelijke kwaliteitscriteria. Introduceer een monitor om de kwaliteit van werk te meten.
  2. Meer maatwerk in werk
    Werkgevers kunnen beter inspelen op persoonlijke situaties door contracten aan te bieden die passen bij verschillende levensfases. Werving op basis van vaardigheden in plaats van diploma’s is een belangrijke stap.
  3. Technologie in dienst van welzijn
    Gebruik technologie om werk leuker en minder belastend te maken. Betrek medewerkers bij de invoering van nieuwe technologie.
  4. Ontwikkeling stimuleren
    Werkenden willen zich ontwikkelen, maar ervaren belemmeringen. Zorg voor goede begeleiding en voortgangsgesprekken, en stel een nationaal regisseur aan voor leven lang ontwikkelen.

Gezamenlijke blik op de toekomst

De conferentie sloot af met concrete actiepunten en vervolgvragen om samen te werken aan een duurzame arbeidsmarkt, waarin werkenden minder druk ervaren en meer perspectief hebben.

Lees het volledige artikel hier op de website van de Goldschmeding Foundation.

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Terug naar overzicht
Meer NVvA nieuws
NVvA: Online Algemene Ledenvergadering voorjaar 2025

Op 4 juni van 16.00 tot 17.00 uur organiseert de NVvA de Online Algemene Le ...

NVvA
Voorjaarsnota 2025: Doorbraak voor werkzoekenden met psychische kwetsbaarheid

Met de Voorjaarsnota 2025 zet het kabinet stevige stappen om de sociale zek ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Ziek tijdens WGA-uitkering: krijg je als werkgever een loonsanctie

Als een werknemer ziek wordt, moet de werkgever zich inspannen om hem of ha ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Meer Vereniging NVvA nieuws