Download nu de WAI jaarrapportage 2022 | Arbeidsdeskundigen
23
mei
2023

Download nu de WAI jaarrapportage 2022

Nederland kampt met een krapte op de arbeidsmarkt. Waar het aantal nieuwe banen en vacatures in augustus 2022 recordcijfers bereikte, daalde het aantal werklozen naar het laagste niveau sinds 2003. Deze situatie heeft consequenties voor werkgevers, waaronder hogere arbeidskosten. Duurzame inzetbaarheid van werknemers staat daardoor centraal.

Om duurzame inzetbaarheid te bevorderen, biedt het concept 'werkvermogen' belangrijke inzichten. Werkvermogen is de mate waarin een werknemer lichamelijk en geestelijk in staat is om te werken, zowel nu als in de toekomst. Het meten van werkvermogen is een eerste stap voor werkgevers die hun personeel willen behouden en de duurzame inzetbaarheid willen verbeteren.

De Work Ability Index (WAI), een betrouwbare vragenlijst, wordt gebruikt om werkvermogen te meten. Blik op Werk beheert de licentie voor de WAI in de Benelux. Sinds 2004 worden gegevens van WAI-vragenlijsten verzameld, met inmiddels ruim 560.388 volledig ingevulde vragenlijsten. In 2022 werd een recordaantal van meer dan 60.000 WAI-vragenlijsten afgenomen, waardoor de WAI de meest gebruikte vragenlijst is voor duurzame inzetbaarheid in Nederland.

Blik op Werk rapporteert jaarlijks over de belangrijkste bevindingen en trends op basis van de WAI-data. Het rapport van dit jaar bevat de observaties van 2022 en een trendanalyse van de afgelopen 5 jaar.

Download hier het rapport en de bijhorende infographic.

NVvA
NVvA
Arbeidsdeskundigen
Terug naar overzicht
Meer NVvA nieuws
We wensen je een fijne Zomer!

De ideale periode om de AD Academie te ontdekken, zet alvast de datum van h ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Kansrijke Beroepen in de Arbeidsmarkt: Innovatie en Zorg voor de Toekomst

De arbeidsmarkt biedt momenteel veel kansen in verschillende sectoren. Volg ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Werk als medicijn: werk integreren in het behandelproces

Werk speelt een steeds grotere rol binnen GGZ-behandeltrajecten, schrijft K ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Meer Vereniging NVvA nieuws