De invloed van de hormonale cyclus op de gezondheid van vrouwen | Arbeidsdeskundigen
22
mrt
2023

De invloed van de hormonale cyclus op de gezondheid van vrouwen

De belangrijke rol van hormonen in het behoud van een goede gezondheid is onbetwistbaar. Toch blijft het gebrek aan kennis over hoe de hormonale cyclus van vrouwen invloed heeft op hun gezondheid een probleem. Het is daarom van groot belang dat hier meer aandacht aan wordt besteed en dat er meer onderzoek wordt gedaan om deze kennislacune op te vullen. ZonMw zet in op dit thema en werken hiermee aan goede en passende gezondheidszorg voor vrouwen.

Steeds meer mensen erkennen gelukkig het belang van onderzoek naar het vrouwenlichaam. In de media klinkt steeds vaker de roep om meer kennis over de gezondheid van vrouwen. 

Wat verstaan we eigenlijk onder vrouwspecifieke aandoeningen?

Bij onderzoek naar man-vrouwverschillen wordt er vaak gericht op veelvoorkomende aandoeningen die zowel mannen als vrouwen treffen. Maar bij onderzoek naar vrouwen en hormonen gaat het om specifieke aandoeningen die in te delen zijn in drie thema's:

  1. Klachten die verband houden met de cyclus zoals menstruatieproblemen, zwangerschap en de overgang.
  2. Aandoeningen die vrouwspecifieke symptomen kunnen veroorzaken, die gerelateerd zijn aan de hormonale cyclus. Voorbeelden hiervan zijn auto-immuunziekten, migraine en diabetes.
  3. Gynaecologische aandoeningen, zoals endometriose.

Vrouwen met onverklaarbare klachten

Er is nog te weinig kennis over vrouwspecifieke klachten, waardoor veel vrouwen geen, een vertraagde of een verkeerde diagnose krijgen. Dit heeft een grote impact op het leven van deze vrouwen, omdat ze jarenlang rondlopen met onverklaarbare klachten. Soms blijkt de uiteindelijke diagnose een vrouw-specifieke aandoening te zijn. In samenwerking met stichting Voices for Women belicht ZonMW het verhaal van drie vrouwen die op zoek waren naar de juiste diagnose. Wat hadden zij nodig tijdens hun zoektocht? Je bekijkt de video hier.

Signaleren, financieren en impact maken

ZonMw erkent de kennisachterstand op het gebied van vrouwenzorg en ze zetten zich in om hier verandering in te brengen. Zo hebben ze onderzoeksprojecten op dit gebied gefinancierd en een bijeenkomst georganiseerd voor experts op het gebied van vrouwspecifieke en hormonale klachten. Naast het financieren van de kennisagenda, gaat ZonMW ook in gesprek over onderzoek naar vrouwspecifieke aandoeningen en de benodigde stappen om knelpunten aan te pakken.

Bekijk de pagina Gender en Gezondheid voor meer informatie over dit onderwerp en luister hier de podcast van ZonMW over de rol van hormonen bij migraine en diabetes.

NVvA
Arbeidsdeskundigen
Terug naar overzicht
Meer NVvA nieuws
Voorstel verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers gepresenteerd

Er ligt nu een eerste ontwerp voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsver ...

NVvA
NVvA
Vrijdag vrij en toch evenveel presteren: is dat mogelijk?

Medewerkers van softwareontwikkelaar AFAS mogen vanaf nu hun vrijdagen vrij ...

NVvA
NVvA
De toekomst van arbeid in een digitale samenleving

Diverse technologische en maatschappelijke ontwikkelingen hebben invloed op ...

AKC
NVvA
Meer Vereniging NVvA nieuws