14
aug
2023

Betere balans deeltijd werken noodzakelijk

Nederlandse vrouwen werken minder dan mannen. Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is van mening dat deze traditionele rolverdeling moet veranderen, schrijft BNR

(dit artikel veschreen eerder op Arbeidsdeskundigen.nl)

Het verschil tussen mannen en vrouwen begint al bij het afstuderen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De traditionele rolverdeling is volgens Dijkgraaf heel prominent aanwezig in Nederland en heeft invloed op alle aspecten van het leven. Zo bouwen vrouwen minder pensioen op, zijn ze financieel minder onafhankelijk en kunnen ze, omdat ze vaker deeltijd werken, minder snel doorgroeien naar topposities.

Verandering is hard nodig

Dijkgraaf benadrukt dat dit probleem diepgeworteld is in de normen van de samenleving en dat een verandering van cultuur essentieel is om hier iets aan te doen. Het bewustzijn hierover moet niet alleen bij vrouwen ontstaan, maar zeker ook bij mannen. Hoewel de overheid niet de taak heeft om keuzes voor mensen te maken, dient zij wel de onbewuste keuzes in onze samenleving bespreekbaar te maken. Op deze manier krijgen vrouwen niet automatisch de boodschap dat deeltijd werken de enige optie is.

Een eerlijke verdeling van zorgtaken

Het is van belang dat vrouwen én mannen zich ervan bewust worden dat deeltijd werken in bepaalde levensperiodes een uitkomst kan bieden, maar dat ze hier niet in moeten blijven hangen. Om dit te helpen veranderen moeten onder andere mannen erop worden gewezen dat het van belang is dat de zorgtaken eerlijk worden verdeeld. Momenteel geeft slechts één op de tien ouders met kinderen aan dat de zorgtaken evenredig verdeeld zijn. Door stappen te zetten op het gebied van kinderopvang en verlofregelingen, hoopt Dijkgraaf dat dit percentage zal toenemen.

NVvA
NVvA
Terug naar overzicht
Meer NVvA nieuws
Zoeken en vinden op de website

Uit de ledenenquête van 2022 bleek dat informatie op de website soms lastig ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
NVvA
Verschil verrijkt! Lunchwebinar diversiteit en inclusie

Verschil verrijkt! Daarom doen het AKC en OVAL samen mee mee met de vijfde ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
NVvA
Subsidiemogelijkheden voor ‘Verbetering re-integratie 2e Spoor’

Onlangs werd de tweede ronde van het ZonMw-programma voor ‘Verbetering re-i ...

NVvA
NVvA
Meer Vereniging NVvA nieuws