De Tweede Kamer heeft ingestemd met het voorstel tot Wijziging van de Participatiewet en enkele andere wetten in verband met het verplichten van beschut werk en met betrekking tot het quotum van arbeidsbeperkten en het openstellen van de Praktijkroute.
Uit het debat van woensdagavond 23-11 bleek dat er draagvlak is in de Tweede Kamer voor het verplichten van het aanbieden van beschut werk door gemeenten. Onder beschut werk wordt werk verstaan in een beschutte omgeving onder aangepaste omstandigheden in de vorm van een dienstbetrekking. De vakbonden CNV en FNV zijn voorstander van het verplicht stellen van beschut werk, zoals ze in juni 2016 al aangaven.
Staatssecretaris Klijnsma stelde eerder dat gemeenten niet genoeg beschut werk aanbieden. De Inspectie SZW gaf in juni na eigen onderzoek aan dat 'beschut werk zeer moeizaam van de grond komt'.
Cedris en het UWV stelden in een brief voor om beschut werk ook tijdelijk te kunnen laten zijn. Dan fungeert het als opstap naar beschut werk. Staatssecretaris Klijnsma gaf aan dat ze deze optie gaat bespreken met Cedris en het UWV.
Sommige fracties hebben gemengde gevoelens bij deze plicht tot het aanbieden van beschut werk. Ze stellen dat de gemeenten nog te weinig tijd hebben gekregen om de plekken te realiseren; dat de plicht niet past bij de recente decentralisaties en dat er te weinig budget beschikbaar is.
Over het openstellen van 'de praktijkroute', waarmee geregeld wordt dat de loonwaarde van werknemers uit de Participatiewet op de werkvloer wordt gemeten in plaats van bij de gemeente,is nog geen oordeel geveld.
De Kamer stemt op 29 november 2016 over het wetsvoorstel en de motie.