De onderzoekresultaten laten zien dat de gezamenlijk afgesproken basissystematiek leidt tot loonwaarden die dichter bij de gouden standaard (juiste loonwaarde) liggen. Het is daarom aan te bevelen om nu over te gaan tot een officiële landelijke introductie van de overeengekomen basissystematiek voor loonwaardevaststelling. Dit is een eerste logische vervolgstap voor de borging van de kwaliteit van loonwaardevaststelling. Daarnaast wordt geadviseerd om via een meester-gezelconstructie de kwaliteit te monitoren en training op basis van ervaring te borgen.
Ten aanzien van de wenselijke sturing op betrouwbare en valide loonwaardebepalingen wordt op basis van de onderzoekresultaten voorgesteld om meerdere borgingslijnen te combineren. Uit de onderzoeksresultaten blijkt bijvoorbeeld dat sturen op de inter-beoordelaarsbetrouwbaarheid, die hoog is in het onderzoek, nog niet garandeert dat de loonwaardebepalingen gemiddeld binnen een bandbreedte van 10% van de gouden standaard blijven.
Het gaat om de volgende borgingslijnen:
Lijn 1: invoering landelijke basissystematiek voor loonwaardebepaling op basis van het loonwaardevalideringsonderzoek van het AKC (inter-beoordelaarsbetrouwbaarheid). Alle loonwaardemethoden hanteren dan binnen hun methode dezelfde basissystematiek. Daarmee zijn ze vergelijkbaar en op eenzelfde manier te toetsen op inter-beoordelaarsbetrouwbaarheid en validiteit.
Lijn 2: certificering van de uitvoerders door periodieke proeve van bekwaamheid. (interbeoordelaarsbetrouwbaarheid). Professionals die een loonwaardebepaling uitvoeren moeten in termen van training en ervaring een periodieke proeve van bekwaamheid afleggen. Hierdoor wordt de noodzakelijke basisdeskundigheid voor loonwaardebepaling geborgd. Het onderzoek heeft nog eens duidelijk gemaakt dat loonwaardebepaling een specialisme is.
Lijn 3: periodieke validering van methoden via de gouden standaard casuïstiekmethodiek. zoals uitgevoerd door het AKC.
Valideringsonderzoek biedt de meeste garantie op een betrouwbare en valide loonwaardevaststelling. Dat biedt de mogelijkheid de inter-beoordelaarsbetrouwbaarheid en de mate van overeenstemming respectievelijk de afstand tussen de scores en de gouden standaard vast te stellen. Het AKC heeft juist daarom het valideringstraject (met gouden standaardcasuïstiek) gestart.
Het AKC biedt andere loonwaardenmethoden ook de mogelijkheid aan om zich te onderwerpen aan een dergelijke validering.