Cahier 8 – Arbeidsdeskundig handelen bij het inschatten van verlies van arbeidsvermogen bij personenschade
Achtergrond van het onderzoek

Ongevallen of medische fouten kunnen vergaande en langdurige gevolgen hebben voor slachtoffers en hun functioneren. De beperkingen die zijn ontstaan, kunnen onder meer leiden tot verlies van het arbeidsvermogen. Onderdeel van de afwikkeling van deze personenschade vormt het inschatten van het verlies van arbeidsvermogen (betaalde arbeid, zelfwerkzaamheid). Opmerking hierbij is dat slechts een beperkt deel – minder dan 5 procent - van de arbeidsdeskundigen deze werkzaamheden uitvoert en dat ook personen met een andere achtergrond deze werkzaamheden uitvoeren. Bijvoorbeeld deskundigen met een financieel economische- of personeel en organisatie (P&O)-opleiding.

De rol van de arbeidskundige bij de afwikkeling van personenschade is complex en beslaat verschillende gebieden, afhankelijk van de aard van de opdracht. Deze kan bestaan uit bijvoorbeeld de advisering over re-integratie-inspanningen, de bepaling van arbeidsongeschiktheid of de analyse van het carrièreperspectief van het slachtoffer. De rol en taken kunnen bovendien plaatsvinden binnen verschillende kaders, zoals de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) van het slachtoffer of de aansprakelijkheidsverzekering.

Kritisch element in de afwikkeling van personenschade bij aansprakelijkheidsverzekeringen is dat de arbeidsdeskundige op basis van analyse van de hypothetische situatie zonder ongevalsgevolgen en de werkelijke situatie - dus na het ongeval - voor verschillende gebieden input moet geven voor het berekenen van de (cumulatieve) toekomstige schade. Daarnaast gebruiken arbeidsdeskundigen sterk verschillende methoden. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de verslaglegging van de presentatie van Jan Pigge (Heling& Partners). Die presentatie gaf hij op 14 juni 2010 tijdens de bijeenkomst De arbeidsdeskundige in het letselproces. Deze bijeenkomst ging over het bepalen van de huishoudelijke hulpbehoefte.

Bij de afwikkeling van personenschade kunnen verschillende partijen betrokken zijn. Deze vervullen elk een inhoudelijk/technische rol bij het verzamelen en verwerken van relevante feiten. We kunnen onderscheid maken tussen - aspecten van - de mens, het werk of het inkomen. Voorbeelden van partijen die in deze drie gevallen een rol spelen zijn:

De mens

  • de cliënt: het slachtoffer moet centraal staan in het proces (Barendrecht et al., 2006);

  • de verzekeringsarts (medische advisering);

  • medisch adviseur;

  • arbeidsdeskundige (bijv. taak/functie analyse, re-integratie);

  • belangenbehartiger van het slachtoffer (bijv. letselschadespecialist, bond, advocaat, partner);

  • medicus die gegevens over de medische toestand van het slachtoffer heeft.

Werk

  • de werkgever van het slachtoffer;

  • de verzuimverzekeraar van de werkgever;

  • re-integratiedeskundige;

  • bedrijfseconomisch analist.

Inkomen

  • rekenbureaus (vertaling naar financiële consequenties);

  • WA-verzekeraar;

  • juristen die ondersteuning bieden om de claim te onderbouwen en uitspraak doen als partijen niet onderling tot een vergelijk kunnen komen.

Gesprekken met arbeidsdeskundigen en vertegenwoordigers van NVvA/AKC (Heling & Partners, Achmea Interpolis, Expertise Human Capital, Stichting Personenschade Instituut van Verzekeraars) lijken erop te wijzen dat er in de praktijk grote verschillen bestaan in werkwijze en afbakening van het arbeidsdeskundig handelen. Daarom vinden deze partijen het buitengewoon relevant om dit onderzoek te richten op het optimaliseren van het arbeidsdeskundig handelen bij een aansprakelijkheidsverzekering.

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document