Cahier 8 – Arbeidsdeskundig handelen bij het inschatten van verlies van arbeidsvermogen bij personenschade
Voorwoord

In opdracht van het Arbeidsdeskundig Kennis Centrum (AKC) voerde TNO in 2011 een project uit op het gebied van de inventarisatie, evaluatie en innovatie van het arbeidsdeskundig handelen bij het afwikkelen van personenschade. Focus van dit project waren arbeidsdeskundigen bij het bepalen van het verlies van arbeidsvermogen na personenschade. Dit is het eerste onderzoeksthema van het AKC dat specifieker aandacht geeft aan het private verzekeringsdomein.

Het personenschadedomein is een specialisme binnen de arbeidsdeskundige discipline, dat met name specialistische bureaus en zelfstandigen. In het proces van afhandeling van personenschade spelen niet alleen de verzekeraar, de cliënt en de belangenbehartigende partij voor de cliënt een rol. Ook verschillende professionals zijn erbij betrokken. De aspecten mens, werk en inkomen staan centraal. Er moet veelal vast komen te staan wat de invloed van het ongeval is op de economische waarde van het individu, het verlies aan arbeidsvermogen. Wat was het arbeidsvermogen geworden zonder ongeval en wat is het nog na het ongeval? Het gaat om het vaststellen van het verschil in arbeidsvermogen. Dit is een proces dat een zorgvuldige, transparante en onafhankelijke inventarisatie van de feiten vraagt, een objectiverende en gedegen weging en een helder advies. Dit soort kwaliteitseisen aan het arbeidsdeskundig handelen is niet alleen van belang bij het specialisme personenschade, maar spelen ook een rol op andere terreinen, zoals claimbeoordeling en re-integratie.

Het AKC wilde daarom investeren in een arbeidsdeskundige consensus over een kader voor methodisch handelen. Een kader waarin op een gestructureerde manier de (voorbeeld)werkwijzen en gewenste innovaties voor het vaststellen van verlies aan arbeidsvermogen na personenschade zijn beschreven. Dit kader voor methodisch handelen kon ontstaan door in verschillende workshops met arbeidsdeskundigen en experts de huidige praktijk te beschrijven en vast te leggen. Zonder de inspanningen van al deze arbeidsdeskundigen en de noodzakelijke informatie die zij verstrekten, bijvoorbeeld geanonimiseerde casusrapporten, was dit resultaat niet mogelijk geweest.

Op deze plaats spreken AKC en TNO hun dank uit aan alle arbeidsdeskundigen die hebben deelgenomen aan workshops en aan de begeleidingscommissie voor haar intensieve ondersteuning en advisering. Met deze stevige betrokkenheid en hun expertise hebben zij een zeer waardevolle bijdrage geleverd aan dit project.

Het AKC gaat graag in gesprek met de verzekeraars, belangenbehartigers van letselschadeslachtoffers, de specialistische bureaus en de arbeidsdeskundigen die in de personenschade werken. We willen kijken hoe de resultaten van dit onderzoek vertaald kunnen worden naar de praktijk van alledag. Dit is de eerste stap. Hopelijk volgen er in het belang van de cliënten snel meer stappen.

Mr. M. Klompé, voorzitter bestuur AKC

Nijkerk, juni 2012

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document