Cahier 14 – Methodisch vaststellen van secundaire factoren bij re-integratie
Schema invulling ‘gidsende rol’

De Scan Werkvermogen Werkzoekenden mondt na het Scangesprek uit in een verslag voor de cliënt en een verslag voor de opdrachtgever. Het verslag kent aandachtspunten en actiepunten. Deze zijn erop gericht het werkvermogen en het werkzoekgedrag van de cliënt te verbeteren. In het verslag (zoals in de originele Scan Werkvermogen Werkzoekenden) ontbreekt echter een expliciete passage over de gestelde doelen, net zoals de manier waarop de arbeidsdeskundige zijn eigen rol ziet en wil invullen in het traject. De doelen zijn nodig om een duurzame en efficiënte samenwerkingsrelatie te ontwikkelen en de cliënt in staat te stellen zijn eigen kracht bij het bereiken van zijn doelen in te zetten. De arbeidsdeskundige betrekt de cliënt actief in het proces, waarmee hij draagvlak creëert voor de oplossingsmogelijkheden. Vanuit de principes van eigen kracht en de zelfredzaamheid is het daarnaast belangrijk dat de cliënt helder voor ogen heeft, waarvoor hij bij wie (professional) terecht kan.

Theorie van de klant

Het is belangrijk om doelen te stellen om zo een redenering op te bouwen over welke stappen leiden tot een bepaald doel en over wie in die stappen welke verantwoordelijkheid heeft. Het gaat om het opbouwen van de zogenaamde theorie van de klant. Welke aannemelijke, door de cliënt gedeelde, redenering leidt tot het bereiken van de gestelde doelen? De theorie van de klant dwingt zowel de arbeidsdeskundige als de cliënt tot een methodische redenering waarin de elementen die de cliënt zelf naar voren heeft gebracht een rol spelen. Daarin kunnen secundaire versterkende en belemmerende factoren een rol spelen: wat wil de cliënt bereiken, welke belemmeringen spelen daarbij een rol, over welke krachtbronnen beschikt de cliënt om daar mee om te gaan, waar is aanvullende ondersteuning nog nodig?

Aanvullende tool

Om tot een plan van aanpak te komen waarin een doel is verwerkt, hebben we een aanvullende tool voor de arbeidsdeskundige gemaakt. Het is een tool in de vorm van een schema, waarin de arbeidsdeskundige voor zichzelf bepaalt hoe hij zijn rol als gids in het begeleidingstraject gaat invullen. Dit schema is opgenomen in bijlage 6. De onderwerpen uit het schema worden vervolgens vertaald in het plan van aanpak of het verslag voor de cliënt. De arbeidsdeskundigen die in de workshop met deze tool hebben gewerkt, waren meteen enthousiast: zij gaven aan beter inzicht te hebben in de invulling van hun rol als gids.

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document