Cahier 14 – Methodisch vaststellen van secundaire factoren bij re-integratie
Voorwoord

Dit veertiende AKC-onderzoekscahier levert opnieuw een bijdrage aan de professionalisering van de dagelijkse arbeidsdeskundige praktijk en het opstellen van goed onderbouwde antwoorden op de vragen van arbeidsdeskundigen. Zo past dit cahier heel goed in de ambities van de nieuwe Participatiewet die op 1 januari 2015 ingaat: iedereen die kan werken, gaat aan de slag.

Dit onderzoekscahier biedt niet alleen interessante vergezichten en praktische handvatten voor arbeidsdeskundigen, jobcoaches, klantmanagers en re-integratiedeskundigen. Ook voor mobiliteitscentra en opleidingsinstituten die de uitstroom naar banen op de arbeidsmarkt willen begeleiden, is dit cahier heel waardevol.

Het AKC-onderzoek Van arbeidsgeschikt naar werk (Meershoek e.a., 2011, AKC Cahier 3) liet zien dat arbeidsdeskundigen aanliepen tegen de invloed van secundaire beperkingen op de keuze van een interventie. Arbeidsdeskundigen gaven aan grote behoefte te hebben aan methodieken en instrumenten om deze secundaire beperkingen al in de diagnosefase systematisch en methodisch in kaart te brengen, zodat zij de gevolgen ervan kunnen meenemen in het re-integratieplan en de eventuele eigen ondersteuning en interventies. Zij wilden de secundaire factoren op een meer methodische manier wegen, om zo een optimale balans te bereiken tussen de ondersteuningsbehoefte van de cliënt en het re-integratietraject.

Uit het onderzoek Van arbeidsgeschikt naar werk kwam dan ook een duidelijke vervolgvraag. Het AKC is daarom een nieuw onderzoek gestart. Regioplan, TNO en WhatWorks hebben hierin samen met focusgroepen van arbeidsdeskundigen de eigen kracht van de werkzoekende centraal gesteld. Zij zijn op zoek gegaan naar de secundaire factoren die versterkend kunnen werken op het werkzoekgedrag en het werkvermogen van cliënten. Er zijn immers secundaire factoren die het re-integratieproces kunnen ondersteunen of versterken en die mogelijk zelfs benut kunnen worden om belemmeringen te compenseren.

De onderzoekers hebben voortgeborduurd op en optimaal gebruikgemaakt van de bij de start van dit onderzoek bijna voltooide Scan Werkvermogen Werkzoekenden (AStri Beleidsonderzoek en -advies, Academie voor Motivatie, Erasmus MC e.a., 2011, AKC Cahier 10). De focus op de kracht van de werkzoekende – vanuit een gesprekshouding die uitgaat van respect voor de autonomie van de cliënt, constructieve zelfconfrontatie, het ontlokken van dat wat de cliënt zélf van belang vindt en samenwerking met de cliënt – sluit goed aan op de filosofie van de nieuwe Participatiewet.

Het AKC werkt op dit moment nog aan een Leidraad Arbeidsparticipatie. De werkwijze van deze leidraad wordt mede gebaseerd op de Scan Werkvermogen Werkzoekenden en dit AKC Cahier 14. Zo werken wij aan degelijk onderbouwd methodisch handelen.

Het AKC bestuur bedankt iedereen die heeft meegewerkt aan dit onderzoekproject en beveelt het gebruik van dit onderzoekscahier – in het belang van het professioneel en effectief vaststellen van de bevorderende en belemmerende factoren voor participeren op de arbeidsmarkt van mensen met een functionele beperking – graag aan.

Mr. M. Klompe, voorzitter bestuur AKC

Nijkerk, oktober 2014

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document