Voorjaarsnota 2025: Doorbraak voor werkzoekenden met psychische kwetsbaarheid | Arbeidsdeskundigen
22
apr
2025

Voorjaarsnota 2025: Doorbraak voor werkzoekenden met psychische kwetsbaarheid

Met de Voorjaarsnota 2025 zet het kabinet stevige stappen om de sociale zekerheid te versterken, de begeleiding naar werk te verbeteren én mensen met psychische kwetsbaarheid duurzaam perspectief op werk te bieden. In dit artikel zetten we de belangrijkste veranderingen op een rij, met bijzondere aandacht voor de structurele verankering van Individuele Plaatsing en Steun (IPS). Dit is te lezen bij Divosa.

IPS nu structureel: een mijlpaal voor mensen met psychische kwetsbaarheid

Vanaf 2026 stelt het Rijk jaarlijks zo’n 12 miljoen euro beschikbaar om IPS structureel mogelijk te maken voor de gemeentelijke doelgroep. IPS is een bewezen effectieve methode om mensen met psychische aandoeningen te begeleiden naar regulier werk. Dankzij deze structurele financiering kunnen gemeenten IPS opnemen in hun reguliere dienstverlening, wat leidt tot continuïteit én opschaling.

Een IPS-trajectbegeleider ondersteunt bij het zoeken, vinden én behouden van werk. De samenwerking tussen ggz-teams, gemeenten en Werk & Inkomen vormt hierbij de sleutel tot succes. Met ruim 4.100 lopende trajecten en toenemende landelijke dekking, wordt duidelijk dat IPS werkt – mits goed verankerd.

Het programma Hoofdzaak } Werk, voortgekomen uit het convenant Sterk door Werk, speelde een centrale rol in deze doorbraak. Dankzij de gezamenlijke inzet van partijen zoals Divosa, UWV, MIND, VNG en werkgeversorganisaties, kunnen nu meer mensen op weg geholpen worden naar passend en duurzaam werk.

Eenvoudiger en eerlijker: hervormingen binnen sociale zekerheid

Naast IPS worden er bredere hervormingen doorgevoerd in het sociaal domein. Zo wordt het stelsel van arbeidsongeschiktheid eenvoudiger gemaakt en krijgt UWV extra middelen om achterstanden weg te werken en fouten te herstellen. Voor herstelacties is tot 2030 bijna € 500 miljoen beschikbaar. Ook wordt de 60-plusmaatregel tijdelijk opnieuw ingevoerd om de druk op WIA-beoordelingen te verlagen.

De WW-duur wordt in 2027 verkort van 24 naar 18 maanden, maar daartegenover komt er betere begeleiding naar werk voor werkzoekenden. De krappe arbeidsmarkt biedt kansen, maar vraagt om gerichte ondersteuning vanuit de overheid.

Kinderopvang, taaleis en loonkostensubsidie: gerichte steun voor gezinnen en werkzoekenden

De bezuiniging op de kinderopvang is van tafel. In plaats daarvan komt er een eenvoudiger financieringsstelsel dat in 2029 ingaat. Ouders krijgen meer zekerheid en een hoger vergoedingspercentage, oplopend naar 96% in 2029. Ook krijgen gemeenten extra middelen om de taaleis in de bijstand uit te voeren, wat de kans op werk vergroot.

Daarnaast krijgen sociaal ontwikkelbedrijven een zekerdere loonkostensubsidie. De bijdrage wordt voortaan berekend op basis van een vast percentage per werknemer. Dit voorkomt onderfinanciering en biedt rust voor zowel werkgevers als werknemers met een arbeidsbeperking.

Tot slot: minimumjeugdloon en kindgebonden budget

Ook het minimumjeugdloon gaat omhoog, gefaseerd per leeftijdsgroep, met een structureel budget van € 60 miljoen. Voor het kindgebonden budget wordt een gerichtere inzet nagestreefd: gezinnen met hogere inkomens ontvangen minder, terwijl knelpunten in de toeslagenregelgeving worden aangepakt – zoals de positie van mantelzorgers en woningdelers.

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Terug naar overzicht
Meer NVvA nieuws
NVvA: Online Algemene Ledenvergadering voorjaar 2025

Op 4 juni van 16.00 tot 17.00 uur organiseert de NVvA de Online Algemene Le ...

NVvA
Ziek tijdens WGA-uitkering: krijg je als werkgever een loonsanctie

Als een werknemer ziek wordt, moet de werkgever zich inspannen om hem of ha ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Nieuw position paper NVvA: Menselijke maat en deskundigheid in de WIA

De NVvA heeft een nieuw position paper gepubliceerd: "Menselijke maat en de ...

NVvA
Meer Vereniging NVvA nieuws