De gemeenten Groningen en Ten Boer, Wageningen, Tilburg en Deventer gaan twee jaar lang experimenteren met de bijstand met speciale toestemming van het ministerie van Sociale Zaken.
De gemeenten krijgen de kans om anders om te gaan met de uitvoering van de regels in de bijstand in de vorm van een experiment met meerdere onderzoeksgroepen om in de praktijk vast te kunnen stellen hoe mensen vanuit de bijstand het beste gemotiveerd of begeleid kunnen worden om (weer) aan het werk te gaan.
In het experiment 'Bijstand op Maat' in Groningen komt er een groep waar de deelnemers voor de duur van het experiment meer ruimte krijgen dan de Participatiewet biedt, om een beperkt bedrag van de inkomsten uit werk te mogen houden zonder dat het direct wordt verrekend met de uitkering. Verder komt er een groep waar bijstandsgerechtigden veel minder verplichtingen hebben, terwijl deelnemers in een andere groep juist intensiever worden begeleid.
Staatssecretaris Klijnsma is blij met de experimenten omdat die een mogelijkheid bieden om in de praktijk toetsen waar mensen in een bijstandssituatie het best mee worden geholpen. Om de experimenten wettelijk mogelijk te maken is een zogeheten Algemene Maatregel van Bestuur opgesteld. Bij het onderzoek over de uitvoering van de experimenten zijn de universiteiten van Tilburg, Groningen en Utrecht betrokken. De organisatie ZonMw heeft een toetsingskader opgesteld. Dit is nodig is om na afloop van de experimenten objectieve en wetenschappelijk onderbouwde conclusies te kunnen trekken.
Amsterdam, Nijmegen en Utrecht hebben ook een aanvraag ingediend bij het ministerie, de staatssecretaris verwacht de aanvragen in deze zomer te kunnen beoordelen.