Het AKC en de NVvA bouwen samen met de kerngroep Technologisering aan een kennisnetwerk dat technologische ontwikkelingen in kaart brengt die toepasbaar zijn in het werk van arbeidsdeskundigen. Met deze inzichten voorzien we professionals van informatie en laten we hen kennismaken met technologische mogelijkheden in hun werk.
Het kennishiaat bij de beroepsgroep kan vervolgens omgezet worden naar voorstellen voor deelname aan technologiepilots en het initiëren van (deel)onderzoek vanuit het AKC, gericht op de toepassingspraktijk van arbeidsdeskundigen.
Doelen van de kerngroep Technologisering:
- Herkenning en advies
Arbeidsdeskundigen herkennen wanneer technologie arbeidsbeperkingen kan compenseren of de belastbaarheid kan verhogen. Ze kunnen adviseren over beschikbare technologie, hoe deze aangevraagd kan worden en hoe de financiering geregeld kan worden. Zo kunnen arbeidsdeskundigen het proces naar de inzet van technologie begeleiden.
- Signalering van ruimte voor verbetering
Arbeidsdeskundigen signaleren in arbeidsorganisaties waar verbeteringen door technologie aangebracht kunnen worden om de belasting van arbeidsprocessen te verminderen.
- Kennis van werkbelasting
Arbeidsdeskundigen blijven op de hoogte van de veranderingen in werkbelasting die veroorzaakt worden door (gevolgen van) technologische ontwikkelingen. Denk aan digitaal werken en automatisering van werkprocessen. Ze begrijpen de risico’s die hieruit voortvloeien, zoals digitale inclusie en technostress, en kunnen optimaal adviseren over de balans tussen belasting en belastbaarheid en passend werk.
- Toekomstgerichte visie
We vormen een toekomstgericht beeld van de gevolgen van technologische ontwikkelingen voor het arbeidsdeskundig werk, zoals de taken die ondersteund kunnen worden door technologie of die overgenomen kunnen worden door algoritmen of virtual intelligence.
Affiniteit met het thema en onze doelen?
Heb je affiniteit met technologisering en wil je je inzetten voor onze doelen? Door wisseling in de samenstelling van de kerngroep zijn we op zoek naar een arbeidsdeskundige werkzaam in de eerste twee jaar van verzuim (WVP).
Wat ga je doen?
Als lid van de kerngroep:
- Draag je het belang van technologie uit, zowel in contact met andere arbeidsdeskundigen als op bijeenkomsten.
- Ben je ambassadeur specifiek voor technologisering.
- Haal je input op bij collega’s en breng je deze in tijdens overleggen en activiteiten.
Op deze manier draag je bij aan een belangrijke ontwikkeling voor de toekomst van het vak, leer je zelf veel bij en word je onderdeel van een enthousiaste kerngroep. De kerngroep komt 6 tot 8 keer per jaar bij elkaar. Verwacht wordt dat je tussentijds acties oppakt. De uren die je investeert, mag je declareren tegen € 100 per uur.
Interesse?
Heb je interesse en/of wil je meer weten, neem contact op met Herke de Blank of Erwin Oudenaerde.
Meer informatie vind je in bijlage 2 van het jaarplan