De regels rondom tijdelijke contracten op de arbeidsmarkt gaan de komende jaren flink veranderen. Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aangekondigd dat samen met vakbonden en werkgevers afspraken zijn gemaakt om de veranderingen door te voeren.
Verbod op nulurencontracten
Nulurencontracten worden verboden. Dit betekent dat werknemers met een oproepcontract meer zekerheid krijgen. Voor werknemers die een gezin onderhouden, wil het kabinet meer financiële en rooster-zekerheid bieden via een basiscontract. Studenten en scholieren met een bijbaan zouden nog wel met een oproepcontract mogen werken.
Strengere regels voor tijdelijke contracten en uitzendkrachten
De regels voor tijdelijke contracten en uitzendkrachten worden strenger om werknemers beter te beschermen. De termijn waarop werknemers na drie tijdelijke contracten een half jaar weg moeten en daarna weer terug mogen komen, wordt verlengd naar vijf jaar. Het idee is dat werkgevers door deze aanpassing mensen eerder een vast contract aanbieden.
Verplichte verzekering voor zzp'ers
Voor zelfstandigen zonder personeel komt er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering, zodat ze een vangnet hebben als ze arbeidsongeschikt worden. Momenteel is slechts één op de vijf van de ruim 1,2 miljoen zzp'ers verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. De regeling zou in 2027 in moeten gaan en via het UWV moeten lopen. Zelfstandigen die al een verzekering hebben, hoeven niet over te stappen naar de nieuwe regeling.
Versoepelingen voor werkgevers
Naast de veranderingen voor werknemers, komt het kabinet ook met versoepelingen voor werkgevers. Bedrijven met minder dan 100 werknemers kunnen straks een zieke werknemer na een jaar laten vervangen in plaats van na twee jaar. Ook komt er een regeling waarmee personeel behouden kan worden als zich een crisis aandient die buiten het ondernemersrisico valt.De veranderingen op de arbeidsmarkt zullen de komende drie à vier jaar worden ingevoerd.