Veranderingen op de arbeidsmarkt: weg met nulurencontracten en verplichte AOV voor zzp'ers | Arbeidsdeskundigen
14
apr
2023

Veranderingen op de arbeidsmarkt: weg met nulurencontracten en verplichte AOV voor zzp'ers

De regels rondom tijdelijke contracten op de arbeidsmarkt gaan de komende jaren flink veranderen. Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aangekondigd dat samen met vakbonden en werkgevers afspraken zijn gemaakt om de veranderingen door te voeren.

Verbod op nulurencontracten

Nulurencontracten worden verboden. Dit betekent dat werknemers met een oproepcontract meer zekerheid krijgen. Voor werknemers die een gezin onderhouden, wil het kabinet meer financiële en rooster-zekerheid bieden via een basiscontract. Studenten en scholieren met een bijbaan zouden nog wel met een oproepcontract mogen werken.

Strengere regels voor tijdelijke contracten en uitzendkrachten

De regels voor tijdelijke contracten en uitzendkrachten worden strenger om werknemers beter te beschermen. De termijn waarop werknemers na drie tijdelijke contracten een half jaar weg moeten en daarna weer terug mogen komen, wordt verlengd naar vijf jaar. Het idee is dat werkgevers door deze aanpassing mensen eerder een vast contract aanbieden.

Verplichte verzekering voor zzp'ers

Voor zelfstandigen zonder personeel komt er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering, zodat ze een vangnet hebben als ze arbeidsongeschikt worden. Momenteel is slechts één op de vijf van de ruim 1,2 miljoen zzp'ers verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. De regeling zou in 2027 in moeten gaan en via het UWV moeten lopen. Zelfstandigen die al een verzekering hebben, hoeven niet over te stappen naar de nieuwe regeling.

Versoepelingen voor werkgevers

Naast de veranderingen voor werknemers, komt het kabinet ook met versoepelingen voor werkgevers. Bedrijven met minder dan 100 werknemers kunnen straks een zieke werknemer na een jaar laten vervangen in plaats van na twee jaar. Ook komt er een regeling waarmee personeel behouden kan worden als zich een crisis aandient die buiten het ondernemersrisico valt.De veranderingen op de arbeidsmarkt zullen de komende drie à vier jaar worden ingevoerd.

NVvA
NVvA
Arbeidsdeskundigen
Terug naar overzicht
Meer NVvA nieuws
Veel reacties op nieuwsberichten over de beoordelingen bij UWV

Vandaag is er veel aandacht besteed in de media aan de beoordeling arbeidso ...

NVvA
NVvA
Ook deze zomer is er AI Zomeracademie

De NVvA en de AD Academie hebben deze zomer een nieuwe leerlijn over AI en ...

NVvA
NVvA
Voorstel verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers gepresenteerd

Er ligt nu een eerste ontwerp voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsver ...

NVvA
NVvA
Meer Vereniging NVvA nieuws