Van droom naar werkelijkheid: Jearrel wordt fietsenmaker van circulaire e-bikes | Arbeidsdeskundigen
15
okt
2024

Van droom naar werkelijkheid: Jearrel wordt fietsenmaker van circulaire e-bikes

Elk jaar worden in Nederland zo’n miljoen fietsen afgedankt, terwijl veel onderdelen zoals het frame vaak nog in goede staat verkeren. Bij Roetz Fair Factory in Amsterdam krijgen deze fietsonderdelen een nieuw leven dankzij het vakmanschap van fietsenmakers. Maar niet alleen de fietsen krijgen een tweede kans, ook de medewerkers. 

Van de 57 fietsenmakers hebben velen extra begeleiding nodig, waardoor ze kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt. Bij Roetz ligt de focus echter op wat mensen wél kunnen, en dat geldt ook voor Jearrel Lijnzaat (33). Zijn passie voor sleutelen begon al op jonge leeftijd, maar zijn weg naar het vak van fietsenmaker was allesbehalve eenvoudig.

De uitdaging van een nieuwe start

Hoewel Jearrel van jongs af aan graag aan zijn fiets werkte, koos hij na de middelbare school voor een opleiding tot boekhouder. Dat bleek geen succes, mede door zijn autisme en het gebrek aan ondersteuning. Zijn studie liep mis, wat leidde tot een depressie die hij al sinds zijn kindertijd met zich meedroeg. Het duurde tot zijn 27e voordat zijn zusje ingreep en hem naar de huisarts bracht. Daar begon zijn weg naar herstel.

De kracht van IPS-begeleiding

Dankzij de juiste therapie en begeleiding kwam Jearrel in aanmerking voor een IPS-traject. Met hulp van zijn IPS-coach Astrid vond hij een werkplek die echt bij hem paste: Roetz Fair Factory. Hier kreeg hij de kans om zich te ontwikkelen als fietsenmaker. Ondanks dat het wennen was, vond hij langzaam zijn plek. Bij Roetz leerde hij stap voor stap hoe hij oude fietsen kon ombouwen tot nieuwe, circulaire e-bikes.

Werk met voldoening

Inmiddels werkt Jearrel vier dagen per week bij Roetz en volgt hij een mbo-opleiding om zich verder te specialiseren in zijn vak. Het werk geeft hem veel voldoening en hij is trots op wat hij bereikt heeft. Zijn werkgever, Manon Becher, prijst hem om zijn nauwkeurigheid, leergierigheid en betrokkenheid. Voor Jearrel zelf is het werk een manier om verbonden te zijn met de wereld om hem heen. Zijn zusje, die hem altijd heeft gesteund, is voor hem van onschatbare waarde. Ter ere van haar draagt hij een tatoeage van een vlinder, symbool voor de balans en kleur die zij in zijn leven brengt.

Lees het volledige artikel op Sterk door werk

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Terug naar overzicht
Meer NVvA nieuws
Leden actief aan de slag in Utrecht

Op 24 oktober kwamen actieve leden van de NVvA bijeen in De Fabrique in Utr ...

NVvA
Nieuwe plannen voor de toekomst van sociaal ontwikkelbedrijven

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in samenwerking m ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Ontslag door meningsverschil over thuiswerken

Na de coronacrisis verwachtten veel werkgevers dat hun medewerkers weer dee ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Meer Vereniging NVvA nieuws