19
okt
2022

Tweede Kamerlid op werkbezoek bij arbeidsdeskundige beroepsgroep

Op 17 oktober bracht Tweede Kamerlid Chris Simons een werkbezoek aan Stigas, kennisinstituut en arbodienstverlener van en voor de agrarische en groene sector. Daar werd hij ontvangen door Stigas-medewerkers Albert van der Burg (arbeidsdeskundige/veiligheidskundige) en Tim van der Meer (manager verzuim/arbeidsdeskundig adviseur), NVvA-voorzitter Bert van Swam en NVvA-bestuurslid Mieke Rabou.

Fotobijschrift:
V.l.n.r. Tweede Kamerlid Chris Simons, Mieke Rabou, Albert van der Burg (Stigas), Tim van der Meer (Stigas) en Bert van Swam.
 

Chris Simons zit sinds eind maart namens de VVD in de Tweede Kamer. In zijn portefeuille heeft hij onder meer arbeidsomstandigheden, arbeidsinspectie, asbest en Chroom-6. Simons is van huis uit veiligheidskundige, was elf jaar wethouder in de gemeente Middelburg en eigenaar van een facilitair bedrijf met circa 350 medewerkers. Vanuit die tijd kent hij ook de arbeidsdeskundige beroepsgroep, zo vertelt hij. “We hadden een divers personeelsbestand met veel parttimers, maar ook oudere medewerkers en mensen met een beperking die aanpassingen nodig hadden. We lieten dan vaak arbeidsdeskundigen meekijken.”

Na een korte introductie vertelden Bert van Swam en Mieke Rabou uitgebreid over de NVvA, het arbeidsdeskundig vak en actuele ontwikkelingen binnen het vakgebied. Uiteraard werd daarbij de toegevoegde waarde van de arbeidsdeskundige goed benadrukt. Zo vertelde Mieke over de nauwe samenwerking met de bedrijfsarts van wie zij veel taken overneemt en benadrukte Bert dat het belangrijk is om de arbeidsdeskundige veel vroeger in het verzuimproces in te zetten. Het liefst zelfs preventief, want voorkomen is beter dan re-integreren. In dat kader pleitte Bert ervoor om de arbeidsdeskundige als kerndeskundige op te nemen in de Arbowet. Ook de arbeidsdeskundige als adviseur van de werkgever kwam ter sprake. Iets waar ook Simons het mee eens was. “Wanneer je als arbeidsdeskundige voor een werknemer komt, maar je ziet dat er op breder vlak iets niet in orde is, moet je de werkgever aanspreken op goed werkgeverschap.”

Tot slot vertelden Albert van der Burg en Tim van der Meer over de arbeidsdeskundige invulling binnen Stigas, dat bestuurd wordt door werkgevers- en werknemersorganisaties in de agrarische en groene sector. Zij gaven enkele mooie praktijkvoorbeelden op het gebied van preventie en re-integratie, zoals de inzet van exoskeletten en aangepaste werkplekken. Naar aanleiding daarvan werd Chris Simons meegegeven dat het aanvragen van meeneembare voorzieningen eenvoudiger moet:  direct aanschaffen (waardoor de verzuimduur verkort) en daarna indienen ter vergoeding. Chris Simons beloofde dit in te brengen in een daarvoor bestemd overleg. Simons vond het een leerzame meeting. “Ik ken de beroepsgroep natuurlijk, maar ik ben mij nu meer bewust van het feit dat arbeidsdeskundigen vroeger in het traject betrokken kunnen worden en veel kunnen betekenen op het gebied van preventie.”

NVvA
Arbeidsdeskundigen
Terug naar overzicht
Meer NVvA nieuws
Verschil verrijkt! Lunchwebinar diversiteit en inclusie

Verschil verrijkt! Daarom doen het AKC en OVAL samen mee mee met de vijfde ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
NVvA
Subsidiemogelijkheden voor ‘Verbetering re-integratie 2e Spoor’

Onlangs werd de tweede ronde van het ZonMw-programma voor ‘Verbetering re-i ...

NVvA
NVvA
Preventie van uitval door psychische klachten

Tijdens de preventiesessie van de Normaalste Zaak van 18 september werden w ...

NVvA
NVvA
Meer Vereniging NVvA nieuws