28
mrt
2024

Toenemende stress op de werkvloer

Het aantal Nederlanders dat uitvalt als gevolg van werkgerelateerde stress neemt toe, schrijft NOS. De verwachting is dat de werkdruk de komende jaren alleen maar zal stijgen. Dit blijkt uit recent gepubliceerde cijfers en adviezen van de overheid.

Stijging van stressgerelateerde uitval

Afgelopen jaar steeg het aantal langdurig ziekmeldingen wegens stressklachten met 11 procent. Uit gegevens van arbodienstverleners ArboNed en HumanCapitalCare blijkt dat bijna een kwart van deze gevallen te wijten was aan overspanning of burn-out. Gemiddeld blijft een werknemer bij dergelijke klachten 240 dagen (deels) uit het werk, wat een bedrijf dagelijks €315 kost.

Sectoren zoals onderwijs, gezondheidszorg en openbaar bestuur worden het zwaarst getroffen. Stressproblematiek komt vaker voor bij bedrijven met meer dan 250 werknemers dan bij kleinere bedrijven, terwijl de bouwsector er het minst door wordt getroffen.

Noodzaak van aanvullend beleid

Deze cijfers worden gepubliceerd op dezelfde dag waarop het RIVM en TNO het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid adviseren om aanvullend beleid te ontwikkelen ter voorkoming van werkgerelateerde stress. Onderzoekers, die op verzoek van het ministerie keken naar verwachte veranderingen in de komende 20 jaar, voorspellen een verdere toename van de stress.

De druk op werknemers neemt toe door personeelstekorten, vergrijzing en een groeiend aantal mantelzorgers. Werkstress, uitval en arbeidsongeschiktheid kunnen hierdoor verder toenemen.

Om de druk te verlichten, worden mogelijkheden zoals meer thuiswerken voorgesteld. Het rapport adviseert ook voldoende ontwikkelingskansen op het werk en voldoende tijd om te herstellen na een werkdag.

Erkenning van klachten

Onderzoekers waarschuwen dat deze ontwikkelingen niet afzonderlijk kunnen worden aangepakt. "Ze kunnen elkaar versterken, versnellen of juist afzwakken. Beleid en maatregelen om werkstress te verminderen, moeten daarom niet op één ontwikkeling gericht zijn."

Op de korte termijn adviseert Redmer van Wijngaarden, directeur medische zaken van ArboNed, werkgevers om oog te hebben voor klachten. Door vroegtijdig het gesprek aan te gaan, kunnen klachten worden voorkomen.

NVvA
NVvA
Terug naar overzicht
Meer NVvA nieuws
NVvA: Online Algemene Ledenvergadering voorjaar 2024.

Op 12 juni van 12.00 tot 13.00 uur organiseert de NVvA de Online Algemene L ...

NVvA
Uitdagingen in personeelsbehoud en werving

Werkgevers staan voor een uitdaging als het gaat om het werven en behouden ...

NVvA
NVvA
ETHOS Surgery stool: Innovatieve oplossing voor langdurig opereren

Bij het behandelen van letselschadezaken stuiten arbeidsdeskundigen vaak op ...

AKC
NVvA
Meer Vereniging NVvA nieuws