Toenemende fysieke klachten bij werknemers | Arbeidsdeskundigen
10
apr
2024

Toenemende fysieke klachten bij werknemers

Fysieke klachten onder werknemers lijken toe te nemen, met een aanzienlijk deel dat wordt toegeschreven aan het werk zelf, schrijft NU.nl. Bijna twee derde van alle werknemers meldt problemen, waarbij 44 procent klachten heeft aan arm, nek en schouders.

Lichamelijke klachten

Marjolein Douwes, onderzoeker bij onderzoeksbureau TNO, wijst erop dat deze klachten vooral betrekking hebben op spieren, pezen en gewrichten. Dit wordt ondersteund door bevindingen uit de factsheets over fysieke arbeidsbelasting en beeldschermwerk, waaruit blijkt dat het gebruik van beeldschermen stabiel blijft. Maar liefst 44 procent van de werknemers besteedt dagelijks zes uur of meer aan computerwerk.

Langdurig zitten en werkbelasting

Beeldschermwerk gaat vaak gepaard met langdurig zitten, waarbij bijna de helft van de Nederlandse werknemers gemiddeld zes uur of langer per dag zit tijdens het werk. Zowel op het werk als thuis, plaatst Nederland zich bovenaan als Europees kampioen in zitten.

Fysiek belastend werk

Uit het onderzoek blijkt dat 38 procent van de werknemers fysiek belastend werk verricht, terwijl 29 procent herhalende bewegingen maakt tijdens het werk. Van de werknemers met beroepsgerelateerde aandoeningen ondervindt 38 procent klachten aan pezen, gewrichten of spieren.

Invloed van beroep en leeftijd

Douwes merkt op dat de fysieke klachten met name voorkomen in zware beroepen, waar veel fysieke inspanning vereist is, zoals tuinieren, bosbouw en transport. Werknemers van vijftig jaar en ouder die fysiek belastend werk verrichten, verwachten gemiddeld tot 65,1 jaar door te kunnen werken, terwijl degenen die geen fysieke arbeid verrichten dit tot 66,8 jaar zien.

Sectoren

Thuiswerkers hebben het afgelopen jaar vaker toegang gehad tot goede werkhoogtes (83 procent) en verstelbare bureaustoelen (74 procent) in vergelijking met het voorgaande jaar (respectievelijk 76 procent en 65 procent).

In de landbouw (55 procent) en transport (52 procent) komt fysiek overbelastend werk het meest voor, terwijl dit in de financiële sector (18 procent) en onderwijs (13 procent) minder vaak voorkomt.

Opvallend is dat meer dan negen op de tien databankmedewerkers en software- en applicatieontwikkelaars in de ICT-sector meer dan zes uur per dag achter een beeldscherm werken. Ook in de financiële sector verricht 85 procent van de werknemers meer dan zes uur beeldschermwerk per dag.

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Terug naar overzicht
Meer NVvA nieuws
Samenwerken aan werk: wat is BAR

Ziekte en werk – twee werelden die op het eerste gezicht moeilijk met elkaa ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Bescherm diversiteit en inclusie: Nederlandse bedrijven moeten nu handelen

De recente ontwikkelingen in de Verenigde Staten, waarbij bedrijven die zak ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Tussenrapportage WIA-onderzoek: zorgen over fouten bij UWV

De Algemene Rekenkamer heeft een tussenrapportage uitgebracht over het lope ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Meer Vereniging NVvA nieuws