De arbeidsmarkt is aan het veranderen. Waar voorheen werkervaring een doorslaggevende factor was bij het vinden van een baan, verschuift de focus nu steeds meer naar vaardigheden en persoonlijke interesses, is te lezen op MSN.com. Dit blijkt uit een recente analyse van de Nationale Vacaturebank, die 1.800 openstaande vacatures onder de loep nam.
Toename in vacatures zonder ervaringsvereiste
In januari van het voorgaande jaar was slechts één procent van de vacatures toegankelijk zonder werkervaring. Een jaar later is dit percentage opmerkelijk gestegen naar tien procent. Dit toont aan dat werkgevers hun criteria voor sollicitanten aan het herzien zijn.
Sectoren waar ervaring minder telt
De technische sector loopt voorop als het gaat om vacatures waar geen ervaring voor nodig is, en is verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van deze vacatures. Functies zoals systeeminstallateur bij chipfabrikant ASML, of posities als operator, engineer, of monteur staan open voor starters.
De logistiek volgt als tweede, met zestien procent van de vacatures open voor mensen zonder werkervaring. Ook het onderwijs springt in het oog met tweehonderd vacatures, wat neerkomt op meer dan tien procent van het totale aanbod.
Een overzicht van de top vijf sectoren:
- Techniek - 26%
- Logistiek - 15,7%
- Klantenservice - 12,2%
- Onderwijs - 10,6%
- Administratie - 8,3%
Redenen voor deze trend
De arbeidsmarkt kent momenteel een krapte, waardoor werkgevers genoodzaakt zijn creatiever te zijn in het aantrekken van personeel. Suzanne van Malsen van de Nationale Vacaturebank benadrukt dat werkgevers steeds vaker kiezen voor het aanleren van vaardigheden op de werkvloer. Dit biedt kansen voor mensen die wellicht niet over de juiste vakkennis beschikken, maar wel bereid zijn om te leren.
Voordelen voor werkzoekenden
Dit nieuwe beleid van bedrijven om minder nadruk te leggen op werkervaring biedt kansen voor een bredere groep mensen. Vaak zijn deze kandidaten extra gemotiveerd, iets wat bedrijven in deze tijden van arbeidskrapte zeer waarderen. Bovendien is het mogelijk om ook zonder werkervaring een goed salaris te verdienen. Zo ligt het gemiddelde salaris voor bepaalde functies, zoals docenten, zonnepaneleninstallateurs en glasvezelmonteurs, op of zelfs boven het modale inkomen van 3.500 euro bruto per maand.
Deze trendwijziging op de arbeidsmarkt biedt dus nieuwe perspectieven voor werkzoekenden, waarbij motivatie en de bereidheid om te leren steeds belangrijker worden dan jarenlange ervaring.