Op 1 maart heeft de Raad van State advies uitgebracht over het ontwerp voor een Tijdelijk besluit experimenten Participatiewet.
In het advies schrijft de Raad van State dat het Rijk gemeenten die willen experimenteren met bijverdienen in de bijstand niet op voorhand kan uitsluiten omdat ze bijstandgerechtigden niet om een tegenprestatie vragen.
Om een experiment te mogen uitvoeren, moet een gemeente een verzoek indienen bij de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het ontwerpbesluit regelt dat de minister zo'n verzoek afwijst als de gemeente de Participatiewet 'niet in al haar facetten uitvoert'. Het is de Afdeling advisering niet duidelijk wat deze voorwaarde precies inhoudt.
De Participatiewet verplicht gemeenten tot het ontwikkelen van beleid met betrekking tot het al dan niet opleggen van een tegenprestatie aan bijstandsgerechtigden. Dat beleid moet vervolgens worden vastgelegd in een verordening. Maar de Participatiewet schrijft niet voor dat gemeenten in hun beleid altijd een tegenprestatie moeten verlangen van bijstandsgerechtigden.