In onze missie om de arbeidsmarkt inclusiever te maken, rijst een belangrijke vraag: hebben arbeidsdeskundigen de juiste vaardigheden en het besef om discriminatie op de werkvloer te detecteren? Een nieuw onderzoek met de naam 'Discriminatie op de radar' heeft wat antwoorden opgeleverd. Wat blijkt? Arbeidsdeskundigen weten wel dat ze hier een rol in kunnen spelen, maar er is zeker ruimte voor verbetering. Hier lees je waarom dit onderzoek de moeite waard is.
Discriminatie op de werkplek
Een studie van het Sociaal en Cultureel Planbureau laat zien dat discriminatie, vooral van mensen met een migratieachtergrond, nog steeds een groot probleem is. Werkgevers hebben vaak niet door dat ze onbewust discrimineren. Dit betekent dat experts nodig zijn om dit te herkennen en aan te pakken.
Discriminatie heeft niet alleen persoonlijke gevolgen, maar kan ook leiden tot sociale uitsluiting, minder deelname aan de maatschappij, en onbenut arbeidspotentieel. Dit raakt niet alleen het individu, maar kost onze samenleving ook flink wat geld. Het Verwey-Jonker Instituut heeft samen met AKC onderzocht hoe arbeidsdeskundigen discriminatie bij cliënten als een barrière kunnen zien voor de re-integratie.
Uitdagingen en tips voor arbeidsdeskundigen
Arbeidsdeskundigen geven aan dat ze best wel weten hoe ze discriminatie moeten herkennen en cliënten kunnen ondersteunen, maar vaak voelen ze dat ze niet genoeg handvatten en kennis hebben om dit echt goed te doen. En niet alleen werkgevers hebben een blinde vlek; arbeidsdeskundigen moeten ook bewust zijn van hun eigen vooroordelen en bias.
De onderzoekers bevelen arbeidsdeskundigen aan om nauwkeurig te specificeren wat hun rol precies inhoudt bij het opsporen van discriminatie. Op basis daarvan kunnen speciale trainingsprogramma's en bijscholing ontwikkeld worden. Arbeidsdeskundigen kunnen een sleutelrol spelen in het bouwen van een arbeidsmarkt waar iedereen welkom is. Het is essentieel dat ze de juiste kennis en tools hebben om dat te kunnen doen.
Het is enorm belangrijk dat arbeidsdeskundigen deze bevindingen meepakken en de aanbevelingen uit dit onderzoek waar mogelijk oppikken.
Discriminatie op de radar
Wil je meer weten over dit onderzoek? Check dan AKC Cahier 30: 'Discriminatie op de radar'. Als je echt praktische stappen wilt nemen tegen discriminatie, download dan het stappenplan dat speciaal voor arbeidsdeskundigen is gemaakt.