Het rapport 'Arbeidsmarkt in kaart: werkgevers in 2017' van het SCP gaat over duurzame inzetbaarheid.
Uit het rapport blijkt dat de helft van de organisaties geen extra arbeidsbeperkten in dienst wil nemen.
Als reden noemen de organisaties dat er geen geschikte functies zijn (41%), geen nieuwe medewerkers nodig zijn (27%), of er te weinig capaciteit is voor begeleiding en ondersteuning (12%). Bovendien blijkt dat veel werkgevers de regelingen voor deze doelgroep niet kennen, zoals loonkostensubsidie of no-riskregeling bij ziekte (respectievelijk 29% en 49% kent deze regelingen niet). Een klein deel van de organisaties (11%) is wel van plan om arbeidsbeperkten in dienst te nemen. En tweederde van de organisaties geeft aan zich wel (enigszins)verantwoordelijk te voelen voor het in dienst nemen van deze groep mensen.
Balans arbeid en zorg
79% van de werkgevers vindt het hun verantwoordelijkheid om de combinatie arbeid en zorg te faciliteren, maar concrete maatregelen zijn er niet altijd. In 19% van de organisaties kunnen werknemers zelf begin- en eindtijden bepalen en 58% van de werkgevers is voorstander van deeltijdwerk op alle functieniveaus. In 2016 had 45% van de organisaties een of meer telewerkers. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 10 jaar geleden.
Oudere werknemers en pensioen
60% van de werkgevers vindt het wenselijk dat werknemers doorwerken na hun 60e levensjaar. In 2001 was dat nog 42%. Doorwerken na de pensioensleeftijd vindt 50% wenselijk. Driekwart (77%) vindt dat ouderen even goed functioneren als jongeren en 12% vindt zelfs dat ouderen beter presteren. Toch vindt een kwart van de werkgevers dat de productiviteit van ouderen lager ligt dan hun loonkosten rechtvaardigen. Maatregelen om ouderen te ontlasten, zoals extra vrije dagen, taakverlichting en kortere werkweken komen steeds minder vaak voor.
Als eindconclusie stelt het SCP dat werkgevers weliswaar 'de verantwoordelijkheid voor duurzame inzetbaarheid voelen, maar niet altijd maatregelen nemen'.