Dankzij een baanbrekende thuismetingsapp hoeven ALS-patiënten niet langer elke drie maanden naar het ziekenhuis, schrijft ZonMW. Met behulp van deze app kunnen zij zelf hun welzijn monitoren, waaronder hun gemoedstoestand, fysieke gesteldheid en gewicht. Deze app is ontwikkeld als onderdeel van een actieonderzoek.
App als alternatief voor ziekenhuisbezoeken
In een recent interview vertelden Esther Kruitwagen-van Reenen, revalidatiearts bij UMC Utrecht, en Anita Beelen, projectleider en onderzoeker bij UMC Utrecht - ALS Centrum Nederland, over het actieonderzoek dat werd uitgevoerd met betrekking tot het gebruik van een thuismonitoringsapp voor ALS-patiënten.
In plaats van meerdere afspraken bij verschillende zorgverleners, zoals de revalidatiearts, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist en maatschappelijk werker, kunnen patiënten nu eenvoudig in de app bijhouden hoe het met hen gaat. Een medewerker van het ALS-team houdt de gegevens in de gaten en heeft regelmatig kort contact met de patiënt om het verloop te bespreken. Indien nodig kan er een poliklinische afspraak worden ingepland of kan er informatie worden verstrekt over specifieke klachten. Deze aanpak blijkt aanzienlijk te besparen op het aantal ziekenhuisbezoeken.
Uitdagingen
Hoe krijgen we alle betrokken partijen - patiënten, naasten, zorgverleners, managers, applicatiebeheerders en financiële medewerkers - zover dat ze de app daadwerkelijk gaan gebruiken? Welke zorgen leven er bij deze groepen en wat is er nog meer nodig om een succesvolle implementatie van de app te realiseren? Voor antwoord op deze vragen lees je het volledige interview met Esther Kruitwagen-van Reenen en Anita Beelen op ZonMW.