Een korte impressie van de belangrijkste behandelde zaken voor arbeidsdeskundigen.
Aan de orde komt wat minister Asscher en staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de afgelopen vier jaar hebben bereikt.
ALGEMEEN
De werkloosheid is afgenomen; er is een groot aantal nieuwe banen bijgekomen. Volgens Van 't Wout (VVD) moet iedereen de komende jaren gaan merken dat de crisis voorbij is.
Volgens Voortman (GroenLinks) hebben de politieke keuzes van het kabinet geleid tot meer ongelijkheid: de inkomensverschillen zijn toegenomen. Mensen met een baan hebben hun koopkracht meer zien stijgen dan mensen zonder baan.
ONGELIJKHEID OP DE ARBEIDSMARKT
De echte hervorming van de arbeidsmarkt moet nog beginnen, zegt Heerma (CDA). Er worden diverse voorstellen gedaan om de problemen op te lossen:
- Stop de race naar de bodem door flexcontracten (Kerstens, PvdA)
- Verklein het verschil tussen vast en flex verder (Schouten, ChristenUnie)
- Pak de ouderenwerkloosheid aan (Van 't Wout)
- Beperk de loondoorbetalingsplicht voor individuele bedrijven (Heerma)
- Verplicht het cao-loon ook in payrollcontracten (Voortman)
- Geen vrij verkeer van personen, maar tewerkstellingsvergunningen (Karabulut, SP)
GROTE VERSCHILLEN TUSSEN VAST EN FLEX
Van Weyenberg (D66) concludeert dat de Wet werk en zekerheid niet goed werkt. Sinds de invoering zijn er zes keer zoveel flexbanen als vaste banen ontstaan. De strijd om een fatsoenlijke arbeidsmarkt is nog niet gestreden, zegt ook Kerstens (PvdA). Flexbanen zijn wat hem betreft alleen bij "ziek en piek" wenselijk.
Werkgevers kiezen ervoor om werknemers flexibele contracten te geven in plaats van vaste vanwege de risico's, kosten en de bureaucratie van vaste arbeidscontracten zegt Van 't Wout (VVD). Voortman (GroenLinks) zegt dat werkgevers de goedkoopste oplossing kiezen en dat flexarbeid daarom duurder gemaakt moet worden.
Heerma vindt Van 't Wouts voorstel om het algemeen verbindend verklaren van cao's af te schaffen 'een aanslag op het poldermodel'.