22
dec
2021

Pak nú door op de arbeidsmarkt en kies voor echt inclusief beleid

Een nieuw kabinet, met de belofte van nieuw elan. Het is een uitgelezen kans om door te pakken op de arbeidsmarkt en écht te kiezen voor inclusief beleid. De arbeidsmarkt kraakt en piept, maar er blijft nog steeds veel potentieel onbenut.
 

Hoe zorgen we ervoor dat mogelijkheden en talenten beter worden gezien en ingezet? NVvA doet vijf verbetervoorstellen in het position paper “Op weg naar een arbeidsmarkt die geen talent onbenut laat”.
Onze aanbevelingen op een rij:

  1. Gebruik de WIA zoals deze bedoeld is: inkomensverzekering én re-integratiemogelijkheden. Ook ‘35-minners’ moeten gebruik kunnen maken van ondersteuning bij re-integratie.
  2. Gebruik de no-risk zoals die bedoeld is: zekerheid bieden. Zorg ervoor dat werkgevers deze polis ook al kunnen gebruiken in het tweede verzuimjaar in het tweede spoor.
  3. Laat mensen de waarde van werk ervaren. Participatie gaat verder dan louter betaald werk.
  4. Zet het wetsvoorstel over de RIV-toets door. Dat is beter voor werkgevers én draagt bij aan de terugdringing van het tekort aan verzekeringsartsen.
  5. Ondersteun werkgevers die investeren in inclusief werkgeverschap. Versterk de Werkgever Service Punten (WSP) en Regionale Mobiliteit Centra (RMC) met participatiespecialisten. En breid de 4 kerndeskundigen in de Arbowet uit met andere professionals op het gebied van preventie en verzuim; o.a. de arbeidsdeskundige.

Lees meer over de aanbevelingen voor een inclusieve arbeidsmarkt en de vertaling naar de praktijk in het position paper.

NVvA
Arbeidsdeskundigen
Terug naar overzicht
Meer NVvA nieuws
Nieuw in de AD Academie

In de AD Academie vind je lezingen, cursussen, e-learnings en doorverwijzin ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
AD Essential: Toekomst van de arbeidsdeskundige

Met wie kan je beter een gesprek aangaan over de toekomst van de arbeidsdes ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
Preventie vraagt om samenwerking

Prof. dr. Frederieke Schaafsma is eind vorig jaar benoemd tot bijzonder hoo ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
Meer Vereniging NVvA nieuws