Overheid scheldt miljoenen aan schulden kwijt in 2024 | Arbeidsdeskundigen
10
feb
2025

Overheid scheldt miljoenen aan schulden kwijt in 2024

Bijna 2 miljoen Nederlanders kampen met schulden bij de overheid. Schuldhulporganisatie Verder ziet dit dagelijks terug in haar trajecten. In 2024 is bij verschillende overheidsinstanties voor ongeveer 16 miljoen euro aan schulden kwijtgescholden. De Belastingdienst is daarbij de grootste schuldeiser, is te lezen op Binnenlands Bestuur.

Belastingdienst grootste schuldeiser

Vrijwel elk dossier bevat een vordering van de Belastingdienst, vaak vanwege te veel ontvangen toeslagen. Het toeslagenstelsel is complex en achteraf worden correcties doorgevoerd op basis van het definitieve inkomen. Hierdoor krijgen mensen die uit een uitkeringssituatie naar werk overstappen vaak onverwachts een flinke terugvordering.

In het begin van een nieuwe baan zijn de toeslagen nog hard nodig om rond te komen. Maar zodra het inkomen stijgt, wordt de toeslag verminderd of stopgezet. Achteraf moeten mensen dan een deel van de ontvangen toeslagen terugbetalen, wat voor extra financiële druk zorgt.

Stijgende kosten maken het moeilijker

De hoge inflatie maakt de situatie nog lastiger. Kosten voor huur, boodschappen, energie en zorgverzekeringen stijgen elk jaar, terwijl een schuld bij de Belastingdienst het besteedbare inkomen verder verkleint. Hoewel de politiek veel spreekt over het verbeteren van bestaanszekerheid, lijkt de huidige regelgeving juist meer onzekerheid te creëren.

Een mogelijke oplossing

Een oplossing ligt in het vooraf toekennen van toeslagen op basis van het inkomen van het vorige jaar, in plaats van achteraf te corrigeren. Als iemands inkomen stijgt, profiteert diegene direct en wordt bestaanszekerheid vergroot. Daalt het inkomen, dan kan alsnog een verhoging van de toeslag worden aangevraagd.

Door deze aanpak worden terugvorderingen geminimaliseerd, wat niet alleen helpt bij het verminderen van schulden, maar ook kosten bespaart op de uitvoering en handhaving door de Belastingdienst.

Samen naar een betere toekomst

Is dit dé oplossing? Misschien niet, maar het zet in ieder geval aan tot nadenken. Door samen te werken en kritisch te kijken naar het systeem, kunnen we stappen zetten naar minder financiële onzekerheid voor Nederlanders. Samen kunnen we een verschil maken!

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Terug naar overzicht
Meer NVvA nieuws
Mensen met chronische aandoening nog steeds onderbenut op de arbeidsmarkt

Veel bedrijven maken nog steeds te weinig gebruik van werknemers met een ch ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Banenafspraak schiet tekort: waarom het doel nog niet in zicht is

Aan het eind van dit jaar zou de banenafspraak voltooid moeten zijn: werkge ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Gemeentelijke arbeidsmarkt blijft krap tot 2035

De komende jaren blijft de arbeidsmarkt voor gemeenten onder druk staan, sc ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Meer Vereniging NVvA nieuws