05
feb
2024

Groei in WW onder ICT’ers ondanks arbeidstekort

Begin 2023 werd een toename in het aantal ICT-professionals met een WW-uitkering waargenomen, een trend die opvalt te midden van een aanhoudend tekort aan vakmensen in deze sector, schrijft Werk.nl. Tegelijkertijd is er een daling in het aantal beschikbare vacatures voor ICT-gerelateerde functies.

Toenemende werkloosheid onder ICT'ers

In de laatste maand van 2023 ontvingen bijna 4.000 ICT-professionals een WW-uitkering, wat een stijging van 26% betekent ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze toename is aanzienlijk hoger dan de algemene groei van het aantal WW-uitkeringen, die slechts 8% bedroeg. Interessant is dat het aantal vacatures voor ICT-functies in het derde kwartaal van 2023 met 20% is afgenomen vergeleken met het jaar daarvoor. Desondanks blijft het aantal ICT'ers in de WW lager dan in de jaren 2019 en 2020.

Specifieke toename onder hoogopgeleide ICT'ers

De sterkste groei in WW-uitkeringen wordt gezien onder professionals zoals softwareontwikkelaars, securityspecialisten, en systeemontwerpers en -architecten, voornamelijk posities die een hbo- of wo-niveau vereisen. Dit is opmerkelijk omdat er juist een grote vraag is naar hoogopgeleide ICT'ers. De groei van WW-uitkeringen onder ICT'ers met een mbo-achtergrond is minder sterk.

Achtergrond van ICT'ers in de WW

De ICT-sector kenmerkt zich door een hoog opleidingsniveau. Van de ICT'ers in de WW heeft 44% een hbo- of wo-diploma, en 15% heeft een havo- of vwo-opleiding voltooid.

Economische afkoeling treft de sector

De Nederlandse economie laat tekenen van krimp zien, met een bovengemiddelde toename in faillissementen onder bedrijven die veel ICT-personeel in dienst hebben. De investeringen in techbedrijven zijn in 2023 ook aanzienlijk afgenomen, wat leidt tot terughoudendheid in het aannemen van nieuw personeel.

Andere oorzaken voor de stijging van WW-uitkeringen

De digitalisering maakt dat meer sectoren afhankelijk zijn van ICT-personeel, wat de afgelopen jaren tot een sterke toename in werkgelegenheid heeft geleid. In economisch uitdagende tijden leidt dit tot een hogere instroom in de WW. Daarnaast kan het uitbesteden van ondersteunende ICT-diensten en het verplaatsen van banen naar het buitenland ook tot een tijdelijke toename in WW-uitkeringen leiden.

Snellere uitstroom uit de WW voor ICT'ers

Dankzij de hoge vraag naar ICT-personeel in 2023 verlaten professionals de WW sneller dan in voorgaande jaren. Werkgevers zien recent werkloos geworden ICT'ers als aantrekkelijke kandidaten vanwege hun actuele werkervaring en snelle inzetbaarheid, hoewel soms aanvullende scholing nodig is om bij te blijven met nieuwe technologieën.

NVvA
NVvA
Terug naar overzicht
Meer NVvA nieuws
NVvA belicht de rol van arbeidsdeskundigen in nieuw OCTAS rapport

Op een bijzondere bijeenkomst op 29 februari heeft OCTAS, in het bijzijn va ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
NVvA Steunt Baanbrekende Aanpak voor Werknemerswelzijn en Organisatorische Veerkracht

Samen met een multidisciplinair consortium van academische en praktijkpartn ...

Arbeidsdeskundigen
Arbeidsdeskundigen
NVvA
Deelname en Bewustwording: Nederlandse Long Covid Dag 2024 in Amersfoort

Op 19 april 2024 vindt in Amersfoort de Nederlandse Long Covid Dag plaats, ...

NVvA
Meer Vereniging NVvA nieuws