Het gedrag van mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering is vaak complex en veranderlijk, schrijft UWV. Dit gedrag speelt een cruciale rol bij re-integratie en werk. Een onderzoek uitgevoerd door Regioplan, Centerdata en TU Delft in opdracht van UWV, onthult vijf handelingsperspectieven en een nieuwe interventie om professionals te helpen dit gedrag beter te begrijpen en aan te pakken.
De adaptieve cyclus
Het onderzoek identificeert een adaptieve cyclus waarin mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering zich bevinden. Het onderzoek laat zien dat mensen op vijf manieren kunnen vastzitten op een punt in deze adaptieve cyclus: vastzittend in evenwicht, vechtend in ontregeling, verdwaald in heroriëntatie, geremd in groei en rennend door het proces. Zonder aandacht voor deze cyclus kan een re-integratieaanpak het dynamische gedrag van individuen onderschatten, wat zowel belemmerend als versnellend kan werken.
Vijf handelingsperspectieven bij stagnatie
Mensen kunnen vastlopen in verschillende punten van deze cyclus. Van vastzitten in evenwicht tot rennen door het proces, elk punt vereist een specifiek handelingsperspectief om vooruitgang te boeken. Professionals kunnen helpen bij de overgang tussen deze fasen door een luisterend oor te bieden en cliënten in staat te stellen hun verhaal te doen.
Een nieuwe interventie
Om betere gesprekken tussen professionals en cliënten te stimuleren, hebben de onderzoekers een nieuwe interventie ontwikkeld: de kaartenset. Deze set kan voorafgaand aan het gesprek naar de cliënt worden gestuurd om zelfinzicht te vergroten en een duidelijk beeld te geven van mogelijke vervolgstappen. Een pilotstudie toont aan dat deze interventie kan bijdragen aan een effectiever gesprek en het vroegtijdig aanpakken van knelpunten.