12
feb
2024

Ondersteuning op de werkvloer: Nieuwe regelingen voor werknemers met een beperking

Vanaf het begin van dit jaar is er een belangrijke wijziging doorgevoerd die een grote impact kan hebben op de samenstelling van medewerkers. Mensen met een visuele beperking die ondersteuning zoeken binnen de kaders van de Participatiewet, kunnen nu bij het UWV terecht voor een breed scala aan hulpmiddelen en werkgerelateerde ondersteuningen. Dit betreft niet alleen voorleeshulpmiddelen en brailleleesregels, maar ook speciale software en transportdiensten naar de werkplek. Waar deze ondersteuning voorheen door de gemeenten werd verzorgd, ligt de verantwoordelijkheid nu bij het UWV.

Naast de specifieke voorzieningen voor mensen met een visuele beperking, omvatten de diensten van het UWV ook tolk- en bemiddelingsdiensten, vervoersmogelijkheden, subsidies voor werkgevers, jobcoaching en steun in de vorm van loondispensatie en starterskredieten voor hen die niet bij commerciële banken terecht kunnen.

Wat verandert er voor werkgevers?

Deze ontwikkeling is met name relevant voor werkgevers, aangezien zij nu via een centraal punt ondersteuning kunnen aanvragen voor (toekomstige) medewerkers met een visuele beperking. Het streven naar een geharmoniseerde regeling door instanties zoals De Normaalste Zaak, het UWV, en andere betrokkenen, heeft geleid tot deze verandering. Het biedt duidelijkheid en efficiëntie door alle diensten onder één dak te brengen.

Een inspirerend praktijkverhaal

Lees hier het inspirerende verhaal van een kok met een visuele beperking die, met de ondersteuning van een voorleesbril en de hulp van het UWV, succesvol zijn plaats in de keuken heeft gevonden.

Lees hier het uitgebreide artikel van De Normaalste Zaak over dit onderwerp.

NVvA
NVvA
Terug naar overzicht
Meer NVvA nieuws
NVvA belicht de rol van arbeidsdeskundigen in nieuw OCTAS rapport

Op een bijzondere bijeenkomst op 29 februari heeft OCTAS, in het bijzijn va ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
NVvA Steunt Baanbrekende Aanpak voor Werknemerswelzijn en Organisatorische Veerkracht

Samen met een multidisciplinair consortium van academische en praktijkpartn ...

Arbeidsdeskundigen
Arbeidsdeskundigen
NVvA
Deelname en Bewustwording: Nederlandse Long Covid Dag 2024 in Amersfoort

Op 19 april 2024 vindt in Amersfoort de Nederlandse Long Covid Dag plaats, ...

NVvA
Meer Vereniging NVvA nieuws