Nederlands onbenut arbeidspersoneel zou best in de zorg- en onderwijssector willen werken
Bijna de helft is bovendien bereid om onder zijn of haar niveau te werken. Dit blijkt uit enquête onder 508 Nederlanders die vallen onder de officiële definitie van het onbenut arbeidspotentieel. Van hen heeft 34 procent geen betaalde baan en 66 procent een betaalde baan.
Juist de sectoren waar op dit moment een tekort aan personeel is, blijken aantrekkelijk te zijn onder het Nederlands onbenut arbeidspotentieel. De zorg (23%) en het onderwijs (18%) worden door deze groep aangewezen als sectoren waar men (meer uren) zou willen werken. In het onderzoek is ook onderscheid gemaakt tussen kortdurend (minder dan een jaar geen betaalde baan) en langdurig werklozen. Opvallend is dat langdurig werklozen een baan in de logistiek aantrekkelijk lijken te vinden (15%). Ook een sector die op dit moment onder druk staat door een wereldwijd tekort aan chauffeurs.
Aan het onbenut arbeidspersoneel is ook gevraagd wat hen zou aansporen om weer of meer aan het werk te gaan. Het bieden van een goed salaris (50%), flexibel in te delen werk (47%) en iemand persoonlijk benaderen om te komen werken (25%), zijn de meest genoemde factoren. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van arbeidsbemiddelaar Pro Contact.