25
apr
2023

Nieuw in de AD Academie – het voorjaarscongres 2023

De AD Academie biedt een breed scala aan lezingen, cursussen, e-learnings en doorverwijzingen om de kennis van arbeidsdeskundigen op peil te houden. De AD Academie is voortdurend in ontwikkeling en blijft nieuwe onderwerpen toevoegen. Een van de meest recente toevoegingen is het Voorjaarscongres 2023, dat plaatsvond op 4 april.

Vernieuwende Inzichten voor Arbeidsdeskundigen

Tijdens het jaarlijks Voorjaarscongres van de NVvA spraken er vier keynotes. Hier zijn opnamen van gemaakt en deze presentaties zijn nu beschikbaar op de AD Academie. 

In deze keynotes delen de sprekers hun vernieuwende of baanbrekende inzichten over verschillende onderwerpen en nemen je mee in het belang van de arbeidsdeskundige in dit verhaal. Zo leer je onder andere wat het geheim is van ‘aardig zijn’, hoe het is om te leven met een angststoornis, wat een burn-out precies is en hoe we beter met stress om kunnen gaan én wat het leven met een energiebeperking en een hulpvraag inhoudt.

De keynotes

Aardige arbeidsdeskundigen helpen

Dr. Jeanette E.W.M. van Dongen-Melman is klinisch psycholoog-psychotherapeut in de medische psychologie en verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Kwaliteit van leven bij kanker en de behandeling ervan staat centraal in haar werk. Zij schreef het boek Aardige dokters helpen. Dit boek gaat over artsen die goede zorg willen geven en over patiënten die goede zorg willen ontvangen. 

Bekijk de keynote hier.

BANG: Leven met een angststoornis

Lisa Loeb is niet in één hokje te vangen; ze werd winnaar van De Slimste Mens, staat op het toneel, is komisch talent en presenteerde een grote datingshow. Met haar boek ‘BANG’  Angst schreef ze over haar eigen angstaanvallen en wat dit doet met een mens bij werk en leven.

Bekijk de keynote hier.

In de ban van burn-out

Christiaan Vinkers is psychiater en hoogleraar Stress en Veerkracht bij het Amsterdam UMC. Eind 2022 verscheen zijn boek In de ban van burn-out.
Iedereen kent wel iemand in zijn of haar omgeving met een burn-out. Als psychiater houdt Christiaan zich dagelijks bezig met depressie en angst. Maar wat is burn-out precies? Daarom ging hij op zoek naar de zin en onzin van burn-out, en hoe stress daar een rol in speelt. Waarom hebben we zoveel last van stress, en zo weinig grip op burn-out? In deze keynote staat Christiaan stil bij onze kennis over burn-out, maar ook hoe stress ontstaat, hoe onze binnenwereld stress kan aanjagen, en hoe onze omgeving en overheidsbeleid invloed op stress en burn-out hebben. Wat moeten we doen om beter met stress om te gaan? Een klein tipje van de sluier: Juist door het over de ontbrekende kennis van stress en burn-out te hebben is er enorm veel te winnen.

Bekijk de keynote hier.

Samen deskundig

Jiska Ogier werd geboren met een handicap en leerde al op jonge leeftijd het belang van creativiteit en ervaringsdeskundigheid. Tijdens haar studie zette ze met een vriendin stichting Wij Staan Op! op, waarmee jonge mensen met een (fysieke) handicap zichtbaar werden voor politiek en maatschappij. Als ervaringsprofessional combineert ze haar ervaringsdeskundige, professionele en juridische kennis in het geven van maatwerk advies, workshops en als spreker.

Bekijk de keynote hier.

NVvA
NVvA
Terug naar overzicht
Meer NVvA nieuws
Hoop, lef en trots: dit is het hoofdlijnenakkoord

Het hoofdlijnenakkoord 2024-2028 van PVV, VVD, NSC en BBB is gepresenteerd ...

NVvA
NVvA
AKC jaarverslag 2023: kennis vindt steeds beter de weg naar de praktijk

Het jaarverslag over 2023 van het AKC staat online. Directeur Marianne Holl ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
NVvA
Arbeidsmarktkrapte neemt af, spanning neemt toe

In het eerste kwartaal van dit jaar is de krapte op de arbeidsmarkt iets af ...

NVvA
NVvA
Meer Vereniging NVvA nieuws