14
apr
2021

Minder mensen in de schuldsanering

In 2020 werden bijna 3.000 mensen toegelaten tot de wettelijke schuldsanering. Dat is een derde minder dan een jaar eerder en het laagste aantal sinds de start van de Wet schuldsaneringen eind 1998.

De dalende trend zette al in 2011 in; dat jaar kwamen nog 14,7 duizend mensen in de schuldsanering. Sindsdien is de jaarlijkse instroom met bijna 80 procent afgenomen. Deze trend heeft mogelijk te maken met de inwerkingtreding van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs), die gemeenten verplicht om burgers met (problematische) schulden te helpen. Ook betere economische omstandigheden, tot aan de start van de coronacrisis in maart 2020, kunnen een effect hebben gehad op de dalende instroom.

In 2020 stroomden er gemiddeld over heel Nederland 17 mensen per 100 duizend inwoners in de schuldsanering. Vooral in noordelijke provincies was de instroom relatief hoog: in Groningen 37 per 100 duizend en in Friesland 32 per 100 duizend inwoners.

Met een instroom van minder dan 9 schuldenaren per 100 duizend inwoners had de provincie Utrecht in 2020 de laagste instroom.

NVvA
Arbeidsdeskundigen
Terug naar overzicht
Meer NVvA nieuws
Workshop Uniformering Loonwaarde

Op 10 juni heeft Vincent Braun van AKC voor de Programmaraad twee workshops ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
NVvA
AKC
NVvA-bestuur met komst Mieke Rabou compleet

Tijdens de Algemene Ledenvergadering d.d. 25 mei is Mieke Rabou gekozen tot ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
Stage of stagedagen voor ADen in opleiding; wie biedt hulp?

De arbeidsdeskundigenopleiders hebben moeite met het vinden van stageplekke ...

NVvA
Meer Vereniging NVvA nieuws