Staatssecretaris Bas van 't Wout (SZW) deelt in de Kamerbrief van 18 december 2020 de resultaten van 2 onderzoeken naar de uitvoering van de Wet banenafspraak. De metingen waarop beide onderzoeken zijn gebaseerd zijn van voor de uitbraak van Covid-19 in Nederland.
Uit het onderzoek naar de duurzaamheid van de banen voor de banenafspraak blijkt dat van alle werkzame mensen in de banenafspraak in het derde kwartaal van 2018, een jaar later 86 procent nog steeds werk had. Er is ook specifiek gekeken naar de groep mensen die in de periode van het vierde kwartaal van 2017 tot en met het derde kwartaal van 2018 begonnen zijn met werken. Van deze groep heeft 67 procent een jaar later nog steeds werk.
Conclusie onderzoeken
Op te maken valt dat er de afgelopen jaren positieve ontwikkelingen in de arbeidsmarktpositie van mensen uit de doelgroep banenafspraak zijn geweest. Toch is er nog veel werk te verzetten. Nog teveel mensen met een arbeidsbeperking staan aan de kant. Ook wordt door de huidige corona -crisis meer inspanningen gevraagd van alle betrokkenen bij de banenafspraak, met name van werkgevers, om mensen aan het werk te houden en aan het werk te krijgen. Dit versterkt de noodzaak om de banenafspraak te vereenvoudigen.
Vanwege de coronasituatie heeft het Kabinet als onderdeel van het steun- en herstelpakket 36 miljoen euro beschikbaar gesteld voor mensen uit de doelgroep banenafspraak. Met dit geld kunnen mensen van werk naar werk worden begeleid en, als dat niet mogelijk blijkt te zijn, zoveel mogelijk werkfit gehouden.
Het aantal beschut werkenden neemt nog steeds toe. Het feit dat ondanks de coronacrisis meer mensen beschut zijn gaan werken is volgens Van 't Wout positief.
Document: Kamerbrief resultaten-onderzoeken-banenafspraak-en-cijfers-beschut-werk.pdf
Bron: Kamerbrief: Resultaten onderzoeken banenafspraak en cijfers beschut werk | Samen voor de klant