04
nov
2014

Inspiratieboek 'MMMensen met Mogelijkheden' biedt krachtige methode in ondersteuning van mensen met psychische kwetsbaarheid naar arbeidsparticipatie

Meer mensen met een psychische kwetsbaarheid aan het werk, midden in de maatschappij. Dat is het doel van het project ‘Mensen met Mogelijkheden’. Werk biedt mensen de kracht en de ruimte om zichzelf te ontwikkelen. Zoals één van de betrokken ervaringsdeskundigen stelt: “Door m’n werk heb ik meer zelfvertrouwen gekregen, ben ik trots op mezelf, ben ik weer onder de mensen. Ik voel me krachtiger.”

Ervaringsverhalen en denken in mogelijkheden als uitgangspunten
Het inspiratieboek biedt professionals in de keten zorg, onderwijs en werk een krachtige methode om samen met anderen - waaronder werkgevers en ervaringsdeskundigen - meer arbeidsparticipatie van mensen met een psychische beperking te realiseren. Aan de basis van deze methode staan twee uitgangspunten. Ten eerste: het verhaal van de mens met een psychische kwetsbaarheid, de ervaringsdeskundige en de werkgever. In zijn of haar achtergrondverhaal, behoeften en ambities ligt de kiem besloten van een succesvolle stap in arbeidsparticipatie en -prestatie. Het tweede uitgangspunt is: denken in mogelijkheden en minder in beperkingen. Niet alleen aandacht voor het bestaande, maar (ook) durven dromen over wat zou kunnen zijn. Zoals één van de professionals stelt: “Kijken naar de positieve kanten, kan wonderen verrichten. Het is erg mooi om te zien hoe mensen met een psychische kwetsbaarheid dan binnen relatief korte tijd opbloeien en weer grip op hun leven krijgen. Ze kunnen dan veel bereiken.”

Aandacht voor kwaliteiten en mogelijkheden
‘Alles wat je aandacht geeft, groeit’, houdt Aristoteles ons voor. De 21 beroepsgroepen die deelnemen aan het project ‘Mensen met Mogelijkheden’ willen bereiken dat vele mensen met een psychische kwetsbaarheid de gelegenheid krijgen om zichzelf te ontplooien, dankzij de aandacht die professionals en werkgevers geven aan hun kwaliteiten en mogelijkheden. Zij dagen alle 25.000 professionals uit met dit inspiratieboek aan de slag gaan om dit mogelijk te maken. ‘’Als ieders kompas dezelfde richting aanwijst, gaat daar een enorme kracht vanuit. Ga niet wachten op wijzigingen in wetgeving, financiën of beleid. Het doel is om werk van arbeidsparticipatie te maken. Ga dus nog vandaag zelf aan de slag en verander in je eigen praktijk!’’

Informatie
Het inspiratieboek ‘Mensen met Mogelijkheden’ is per 30 oktober online te downloaden via www.MMM-Mensenmetmogelijkheden.nl. Daar staan ook samenvattingen voor professionals, werkgevers of ervaringsdeskundigen. Alle feedback op het boek is welkom via info@MMM-mensenmetmogelijkheden.nl. In december 2014 gaan wij nog een scholingsmodule aanbieden. In februari 2015 volgt er een online training voor alle 25.000 professionals. Voor meer informatie over het project kunt u terecht bij projectleider Monique Klompé (06-55780620).

Project MMM is een initiatief van NVvA en NVVG. Aan het project doen 21 beroepsverenigingen mee: AJN, BJN, BVK, BA&O, Input , LBBO, LVSC, NIP, NOBCO, NOBTRA,Noloc, NVvA, NVO2, NVAB, NVP, NVVP, NVVG, Output, RNVC, V&VN (SPV en Arboverpleegkundigen). De Ministeries SZW en VWS (staatssecretarissen Klijnsma en Van Rijn) sponsoren het project. Andere beroepsgroepen kunnen zich nog aansluiten.

NVvA
Terug naar overzicht
Meer NVvA nieuws
Belangrijk onderzoek naar samenwerking tussen beroepsgroepen.

Nicole Snippen van het UMCG is bezig met een belangrijk onderzoek naar de s ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
NVvA
Werkdruk en andere zorgen van werkgevers over 2023

Ruim de helft van werkgevers ervaart een hogere werkdruk door de krapte op ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Effectievere re-integratie door onderzoek naar gewogen maatwerk

Als bijzonder hoogleraar Arbeidsdeskundigheid en Inclusieve Innovatie van A ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
NVvA
AKC
Meer Vereniging NVvA nieuws