In IJsland vond tussen 2015 en 2019 een groot proefproject plaats rond een kortere werkweek zonder loonverlies. Twee jaar na datum is een analyse van de resultaten van die test gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de kortere werkweek een succes was. Werknemers gingen erop vooruit, waren gelukkiger, maar leverden niets in aan kwaliteit of productiviteit.
Omdat IJsland al lang slecht scoort op de work-life balans van zijn inwoners, vragen steeds meer werknemers om de werkweek in te korten zonder loonverlies. Ondanks veel onderhandelen was tot nu toe op dat vlak nog maar weinig vooruitgang geboekt. Het gemiddeld aantal uren dat IJslanders per week werken, blijft een van de hoogste van Europa. Daarom besloot de IJslandse non-profit Association for Democracy and Sustainability (Alda) samen met Britse denktank Autonomy in 2015 een grootschalig proefproject op te starten onder 1,3 procent van de beroepsbevolking (bijna 3.000 werknemers).
Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van het effect van die kortere werkweek omvatte de testgroep werknemers uit verschillende beroepstakken. Twee jaar na het einde van het IJslandse proefproject hebben Alda en Anatomy een eerste rapport van 82 pagina’s gepubliceerd met hun resultaten. Daarbij focussen ze zich op de twee grote vragen die ze vooraf hadden. Zorgt de kortere werkweek voor een betere work-life balans en een beter algemeen welzijn? En helpt de kortere werkweek om de productiviteit te verhogen? De algemene conclusie van het proefproject is dat beide vragen positief kunnen beantwoord worden. Deelnemers ervaarden minder stress en hadden meer energie na hun werk voor andere zaken zoals hobby’s, sport en vrienden. Ook hadden werknemers met kinderen meer tijd voor hun gezin. Mannen in heteroseksuele relaties lieten weten meer in het huishouden te doen. Alleenstaande ouders merkten dan weer dat het organiseren van hun werk en gezin veel beter lukte. In bijna alle gevallen bleef de productiviteit gelijk of werd ze zelfs verbeterd. Meer concentratie, kortere meetings en minder lange koffiepauzes worden daarvoor als belangrijkste reden aangegeven. (Bron: Business AM). Download hier het onderzoek (Engels)