Gezond en duurzaam werk als oplossing voor langdurig verzuim
Langdurig verzuim vormt een grote uitdaging op de huidige arbeidsmarkt, aldus hoogleraar Annet de Lange. Ze benadrukt dat managers een cruciale rol spelen, zowel positief als negatief, in het voorkomen van verzuim. Volgens De Lange ligt de oplossing in persoonlijke aandacht voor werknemers, wat zij ‘ontzien en ontwikkelen’ noemt. Dit houdt in dat men rekening houdt met de herstelbehoeften van medewerkers en kijkt waar ze het beste tot hun recht komen.
Cijfers en oorzaken van verzuim
Volgens onderzoek van HR Navigator was in 2023 meer dan 5,1% van de werknemers langdurig ziek, en dit aantal blijft naar verwachting stijgen. Het CBS meldt ook toenemende verzuimpercentages, mede veroorzaakt door een krappe arbeidsmarkt. Een gebrek aan vaardigheden en fitheid zijn vaak oorzaken van verzuim, benadrukt De Lange.
Mythes en feiten over verzuim
Een hardnekkige mythe is dat ouderen vaker verzuimen dan jongeren, terwijl onderzoek laat zien dat ouderen juist minder vaak verzuimen. Psychische klachten zijn de grootste oorzaak van langdurig verzuim bij zowel jongere als oudere werknemers.
Integrale preventieve aanpak
De Lange pleit voor een integrale preventieve aanpak waarbij persoonlijke aandacht, datagedreven werken en regelmatige tevredenheidsonderzoeken centraal staan. Het doel is om mensen gezond en productief te houden tot aan hun pensioen, door bijvoorbeeld loopbaancoaching en proactieve gesprekken met arbodiensten aan te bieden.
Maatwerk en dialoog
Maatwerk is essentieel; elke situatie is anders. Organisaties moeten eigen systematieken ontwikkelen om problemen en kansen in kaart te brengen. Gestructureerde dialogen tussen medewerkers en leidinggevenden zijn hierbij cruciaal.
Conclusie
Een integrale en persoonlijke aanpak kan langdurig verzuim effectief voorkomen. Volgens De Lange is het simpel: gezond en duurzaam werk voorkomt uitval.
Meer informatie: BeFrank