Een recent wetsvoorstel van het Nederlandse kabinet beoogt veranderingen in de sociale zekerheid, met de intentie om een menselijker beleid te voeren na de bekende toeslagenaffaire, schrijft de Volkskrant. Desondanks oordeelt de Raad voor de Rechtspraak kritisch over dit voorstel.
Zorgen van de raad voor de rechtspraak
Het voorstel, voorgesteld door de inmiddels demissionaire Karien van Gennip en Carola Schouten, richt zich op het terugdringen van strikte boetes voor uitkeringsontvangers die fouten maken. Echter, de Raad vreest dat dit voorstel niet alleen onvoldoende is maar zelfs de situatie kan verslechteren, aangezien het maatwerk in de weg kan staan.
De complexiteit van wetgeving
Een belangrijk punt van zorg is het gebrek aan samenhang met andere wetgevende initiatieven. Dit leidt tot verwarring en complexiteit in de uitvoering, waardoor de doelstelling van eenvoudigere regelgeving na de toeslagenaffaire niet wordt bereikt.
Kritiek op specifieke onderdelen van de wet
De Raad hekelt het ontbreken van duidelijke richtlijnen over de terugvordering van uitkeringen. Dit is een cruciaal punt, vooral gezien de problemen die ontstonden door strenge terugvorderingspraktijken in de toeslagenaffaire. Verder is er twijfel over de effectiviteit van het voorgestelde 'toelichtingsgesprek', een maatregel die in de praktijk ineffectief kan blijken zonder strikte wettelijke kaders.
De fundamentele problemen onopgelost
Volgens Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, pakt het wetsvoorstel de fundamentele oorzaken van het harde beleid in de sociale zekerheid niet aan. Hij pleit voor een benadering waarbij terugvordering een optie is, in plaats van een verplichting, zoals in de jaren '90.
Het volledige artikel lees je hier.